Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bingöl'de İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı Gerçekleşti

Bingöl'de düzenlenen toplantıda, afet risklerini azaltma çalışmaları ve hedefler masaya yatırıldı.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 17:03
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 17:03

Bingöl'de İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı Gerçekleşti

Bingöl'de İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı

Bingöl'de gerçekleştirilen "İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı", Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında Valilik'te yapıldı. Toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Usta, İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Aktaş ile video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen oturumda önemli mesajlar ve talimatlar aldıklarını ifade etti.

Afet Giderme Stratejileri

Usta, İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP), afetlerin öncesinde olası zararların önlenmesine yönelik tüm çalışmaları kapsadığını belirtti. Bingöl'de, depremler, kütle hareketleri ve su baskını gibi afetler için paydaş kurumlarla birlikte çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Usta, bu sürecin İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yönetildiğini kaydetti.

Hedefler ve Eylem Planları

"İl Afet Risk Azaltma Planı" çerçevesinde 3 ana hedef doğrultusunda 11 alt hedef ve toplamda 84 eylem planı belirlendi. Usta, bu hedeflerden ilkinin, Bingöl'deki can kaybını ve ekonomik kayıpları en aza indirmek olduğunu belirterek, şu 6 stratejiyi sıraladı:

  • Güvenli yapılaşma
  • Coğrafi bilgi sisteminin kurulması
  • İkinci afetlerin oluşumunu azaltmak
  • Ulaşım ağlarına zararları belirleyip önlemler almak
  • Erken uyarı sistemlerini geliştirmek
  • Klinik yapıların afet zararını azaltmak

İkinci amaçlarının afete karşı duyarlı bir toplum oluşturmak olduğunu belirten Usta, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin bu konudaki önemli unsurlar arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Kırmızı Eylemler ve Başarı Oranı

Usta, toplam 84 eylem planından 7'sinin "kırmızı eylem" kategorisinde olduğunu ifade ederek, bu eylemlerden 2'sinin tamamlandığını, 4'ünün ise %50'nin üzerinde bir tamamlanma oranına sahip olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde 81 il içerisinde 5. sırada yer aldıklarını dile getiren Usta, Bingöl'ün afet riski açısından önemini ve hassasiyetini kavradıklarını kaydetti.

Yıkım Çalışmaları ve İhtiyaçlar

Vali Usta, geçen yıl Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası orta ve ağır hasar alan yapıların yıkım çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Vatandaşlardan gelen "yıkımlar durdurulsun" taleplerine değinen Usta, bu durumun hem idari hem vicdani sorumluluk taşıdığını belirtti. Aksi halde ağır hasarlı binalarda oturmanın tehlikeli olabileceğini vurgulayan Usta, hasarlı binalarda yaşayan vatandaşların, yıl sonuna kadar bu binaları boşaltmaları gerektiğini ve yıkımlara destek beklediklerini ifade etti.

Bingöl'de "İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı" yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta, Valilik'te...

Bingöl'de "İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı" yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta, Valilik'te düzenlenen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bingöl'de "İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı" yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta, Valilik'te...

Bingöl'de "İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı" yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta, Valilik'te düzenlenen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.