Nörobilimci Emily McDonald'dan Beyin Sağlığı İçin Öneriler
Nörobilim alanında doktora yapan Emily McDonald TikTok'ta 10 milyondan fazla kullanıcı tarafından izlenen videosunda beyin sağlığını korumak için uyguladığı yöntemleri paylaştı. McDonald sabahları uyanır uyanmaz telefon kullanmadığını ve kapalı tuttuğunu söylüyor. Olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine olumlu şeyler düşünmeye çalıştığını söyleyen McDonald beyin sağlığını korumak için yapılması gereken önemli etkenlerden birisi olduğunu paylaştı. Paketli ürünlerden uzak durduğunu söyleyen Nörobilimci McDonald, bu tür yiyeceklerin bilişsel gerileme ve bunama riskini artırdığını dile getirdi. İyi bir uyku düzeni, beyin sağlığı için en önemli şeylerden birisi. Geceleri 7-8 saat uyumak beynin yeni bilgileri işlemesine, anılar oluşturmasına yardımcı oluyor. Bununla beraber alzheimer hastalarının beyinlerinde görülen ve amiloid plaklar olarak bilinen proteinlerin birikmesi engelleniyor. Düzenli egzersiz beyne giden kan akışını artırıyor. Araştırmalar düzenli egzersiz yapan kişilerin Alzheimer'a yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ve yaşlandıkça oluşan bilişsel gerilemenin geciktiğini tespit etti.
Akıl Sağlığını Korumanın Önemi
Zor günlerden geçiyoruz. Stresliyiz, uykusuzuz, yorgunuz, kaygılı ve endişeliyiz. Ve böyle günlerde özellikle akıl/beyin sağlığını korumanın son derece güç olduğu kesin. Diğer taraftan özellikle orta yaşlardan sonra -olup bitenlere yine de aldırmadan- beyni güçlendirme ve sağlıklı tutma çabalarının daha da vazgeçilmez bir iyi hayat ayrıntısı olduğu ise bilimsel bir gerçek.
Egzersiz ve Beyin Sağlığı
Egzersizin sadece beden kaslarını değil, beyin kaslarını da(!) güçlendirdiği pek çok araştırmayla net ve açık olarak gösterildi. Eğer beni dinler, özellikle 40lı 50li yaşlardan sonra her gün düzenli egzersiz yaparsanız beyin hücreleriniz arasındaki yeni kavşakların sayısı bir hayli artar. Ve hatta egzersizin faydası bununla da bitmez, o egzersizler sayesinde yeni beyin hücreleri kazanma şansınız bile olur.
Müzik ve Beyin Sağlığı
Müziğin beyne özel etkileri ve faydaları olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Müzik dinleyen ya da müzik yapanlarda beynin neredeyse tamamının daha aktif bir sürece geçtiği net ve açık olarak gösterildi. Müziğin özellikle bunama/demans tehdidine karşın düşünüldüğünden çok daha fazla bir doğal ilaç etkisi yaptığı net ve açık olarak ispatlandı.
Stresten Uzaklaşmak ve Beyin Sağlığı
Stresin ve duygusal yorgunluğun/kaygı endişe halinin yol açtığı yoğun ve kalıcı kortizol patlamaları nedeniyle zamanla adeta bir bellek törpüsü haline geldiğini uzun zamandır biliyoruz. Bu nedenle fırsat buldukça dinlenmekte, hatta hayallere dalıp beyni başka dünyalara, mutlu yolculuklara göndermekte fayda var.