Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Beyaz Fosforlu Saldırılar ve Çevre Felaketi

İsrail'in Gazzede beyaz fosforlu saldırıları, uluslararası hukuka aykırı olmasının yanı sıra çevre felaketine de yol açabilir. Beyaz fosforun yanma tepkimesi ve çevreye etkileri, insan sağlığına zararları ve dekontaminasyon çözümleri hakkında bilgi verilmektedir.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 12:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Beyaz Fosforlu Saldırılar ve Çevre Felaketi

İsrail'in Gazzede Beyaz Fosforlu Saldırıları

İsrail'in 7 Ekimden bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazzede, uluslararası hukuka göre yoğun sivil nüfusun bulunduğu bölgelerde kullanımı yasak olan beyaz fosforlu top mermileriyle saldırısı, can kayıplarının yanı sıra olası bir sağlık ve çevre felaketini de gündeme taşıdı.

Beyaz Fosforun Etkileri

Beyaz fosforun çevrede bıraktığı tahribata ilişkin soruları yanıtlayan Kahveci, fosfor elementinin üç formundan biri olan beyaz fosforun sarımsağa benzer bir kokuya ve balmumu kıvamında açık sarı-beyaz renkli bir yapıya sahip olduğunu, endüstride kullanılmak üzere dünyada her yıl yaklaşık 900 bin ton beyaz fosfor üretildiğini kaydetti.

Beyaz Fosforun Yanma Tepkimesi ve Etkileri

Beyaz fosforun havadaki oksijenle anında yanma tepkimesine girdiğini, önce beyaz bir duman daha sonra ise alev oluşturarak yüksek miktarda ısı ortaya çıkardığını belirten Kahveci, sıcaklığın bazı metalleri dahi eritebilecek bir yüksekliğe, 800-815 santigrat dereceye yükseldiğini ve en sonunda zararsız fosfat bileşenine dönüştüğünü açıkladı.

Beyaz Fosforun Çevreye Etkileri

Beyaz fosforun çevreye olan etkisiyle ilgili deneylerin tehlikeli olduğunu belirten Kahveci, bu maddenin suya, toprağa ve havaya karışarak uzun vadede çevreye zarar verebildiğini ifade etti. Beyaz fosforun su canlılarına ulaşarak zehirleyici etkilere neden olabileceğini ve toprakta aşırı bitki ve alg çoğalmasına sebep olarak su yaşamını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Beyaz Fosforun İnsan Sağlığına Etkileri

Beyaz fosfor yüklü mühimmatın insanlara acı verici ölümlere sebep olduğunu ve uzun vadede solunum yoluyla vücuda girdiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Kahveci, beyaz fosfor zehirlenmesine karşı herhangi bir antidot bulunmadığını ve tıbbi müdahale yapılsa dahi ölüm riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Çevreye Verilen Zararın Azaltılması

Beyaz fosforun çevreye verdiği tahribatı azaltmak için dekontaminasyon işlemi yapılması gerektiğini belirten Kahveci, bu işlemin zor ve maliyetli olduğunu ifade etti. En önemli çözümün bu tür mühimmatın kullanılmaması ve uluslararası kamuoyunda buna karşı baskı oluşturulması olduğunu vurguladı.