Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Basketbolcu Oscar Cabrera, Stres Testi Sırasında Hayatını Kaybetti

Basketbolcu Oscar Cabrera, stres testi sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Cabrera, tekrar basketbola dönmek için yoğun bir çaba harcıyordu.

Yayın Tarihi: 23.06.2023 17:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Basketbolcu Oscar Cabrera, Stres Testi Sırasında Hayatını Kaybetti

28 Yaşındaki Oscar Cabrera Stres Testi Sırasında Hayatını Kaybetti

2021 yılında Cantbasket 04 ile CB Santurtzi arasında oynanan maçta bayılan 28 yaşındaki Oscar Cabrera parkelere bir süre ara vermişti. Sahalara dönmek için tedavisi kapsamında dün stres testi yaptıran Cabrera, bu esnada kalp krizi geçirdi. Genç basketbolcu hayatını kaybetti.

Cabrera, Basketbola Dönmek İçin Yoğun Çaba Harcıyordu

2021 yılında maçın ortasında bayılan ve o günden beri basketboldan uzak kalan Dominikli basketbolcu Oscar Cabrera, tedavisinin bir parçası olan stres testini (stres ekokardiyografi) yaptırırken öldü. Fiziksel durumunun değerlendirilmesi için yapılan stres testinden birdenbire hayatını kaybeden basketbolcu tekrar basketbola dönmek için yoğun bir çaba harcıyordu. Cabrera, Cantbasket 04 Santander, Pato Basquete ve Leones de Santo Domingo gibi ekiplerin formasını giymişti.

Stres Testi Yani Stres Ekokardiyografi Nedir?

Egzersiz yöntemleriyle veya kalp atımını hızlandıran ilaçlarla yapılan bir ekokardiyografi uygulamasıdır. Egzersiz ekokardiyografi, koşu bandı efor testinde egzersiz protokolünün uygulanmasından hemen önce ve hemen sonra veya bisiklet egzersiz testi yardımıyla egzersizin her aşamasında ekokardiyografik görüntülerin kaydedilmesi şeklinde yapılmaktadır. Egzersiz EKG testinin yapılamadığı durumlarda (bacak damar hastalığı, kas kemik yapı kısıtlılığı) damar yoluyla dobutamin, adenozin, dipridamol gibi kalp ritmi ve kasılmasını artıracak ilaçların belli zaman aralıklarında artan dozlarda kullanılması ile ilaçlı stres ekokardiyografi yapılmaktadır.