Balın Bitkilerin Antioksidan Etkisini Arttırdığı Ortaya Çıktı
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, balın bitki çaylarının antioksidan etkisini arttırdığını belirtti. Yapılan araştırmada, balın ıhlamur çayında antioksidan etkisinin 60 kat arttığı ortaya çıktı. Ayrıca, çam ve çiçek ballarının farklı bitki çaylarıyla birlikte kullanıldığında antioksidan değerlerini yükselttiği tespit edildi. Prof. Dr. Yeşilada, gerçek ve saf bal tüketiminin önemine vurgu yaparak, saflaştırılan şekerin zararlı etkilerine dikkat çekti.
Yayın Tarihi: 13.10.2023 20:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11
Abone Ol
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada
, antioksidanlar için en iyi kaynağın bitkiler olduğunu, bal eklendiğinde bu etkinin daha da arttığını belirlediklerini söyledi. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan ve bal eklendiğinde bazı bitki çaylarının antioksidan etkisinin 60 kat arttığını ortaya koyan araştırmada, çeşitli bitki çaylarına bal katıldı ve özel bir teknikle bu çayların suları dondurmak suretiyle uçurulduktan sonra antioksidan değerleri ölçüldü.
EN ÇOK IHLAMURDA ETKİLİ
Balın antioksidan etkisini en yüksek ıhlamur çayına katıldığında tespit ettiklerini aktaran Yeşilada, "Ihlamura bal eklenince antioksidan değeri 60 misli arttı. En düşük artış ise çaylarda oldu. Çünkü yeşil ve beyaz çayın antioksidan değerleri yüksektir. Şunu diyebiliriz ki, gerçek balın şeker yerine kullanılması çok daha doğrudur" diye konuştu. Prof. Dr. Yeşilada, koyu renk balların antioksidan değerinin daha yüksek olduğunu ancak bu durumun siyah, yeşil ve beyaz çaylarda pek belli olmadığın aktararak, "Bitki çaylarından bazılarında çam balı, bazılarında da çiçek balı daha yüksek etki göstermiş. Bunun, içlerindeki bileşimlerle fenolik maddelerin bileşimine bağlı olduğunu düşünebiliriz. Benim inancım bütün hastalıkların tedavisi bitkilerde var. Ama bizim onu kullanmayı bilmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Araştırma, çam ve çiçek ballarıyla 9 farklı bitki çayı üzerinde yürütüldü.Çiçek ve çam balının tek başına ve çaylarla birlikte farklı antioksidan değerleri gösterdiği tespit edildi. Analizler sonucunda bal ilave edilen her bitki çayı örneğinin fenolik madde içeriğinin ve antioksidan etkisinin yüksek oranda arttığı görüldü.
GERÇEK BAL TÜKETİN
Yeşilada "Ancak, insanların doğru ve saf balı alma konusuna dikkat etmeli. Çünkü, insanoğlu saflaştırdıkça zararlar ortaya çıkıyor. Çalışmaya başlarken balın etkisinin bu kadar yüksek olabileceğini düşünmemiştim. Buradan vatandaşlarımıza en önemli tavsiyemiz güvenmedikleri yerden bal almasınlar, gerçek bal tüketsinler. Çünkü bal mucizevi bir besin kaynağı. Bu araştırmada da balın bitkilerin antioksidan değerlerini artırdığını görmekteyiz. Çünkü saflaştırdığımız ve çoğunlukla tükettiğimiz şekerin, yapılan araştırmalarda kanserli hücreleri beslediği, büyüttüğü tespit edilmiştir. Sağlığımızı korumak amacıyla gerçek bal tüketmeliyiz."