Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bakan Şimşek'ten Global Liderler Zirvesi'nde Ekonomik Değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin ekonomik hedeflerini ve dezenflasyon sürecini anlattı.

Yayın Tarihi: 19.09.2024 16:11
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 16:11

Bakan Şimşek'ten Global Liderler Zirvesi'nde Ekonomik Değerlendirme

Bakan Şimşek, Global Liderler Zirvesi'nde Video Mesaj Gönderdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, video mesaj aracılığıyla Global Liderler Zirvesi'ne katıldı. Mesajında, Türkiye'nin enflasyon hedefleri ve ekonomik perspektifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Enflasyonda Hızlı Düşüş Beklentisi

Geçen sene, bir geçiş süreci yaşandığını ifade eden Şimşek, “Mayıstan bu yana enflasyonda çok hızlı bir düşüş var. Önümüzdeki aylarda da bu düşüşün devam edeceğini tahmin ediyoruz. Eylülde enflasyonun 40'lı rakamlara inmesini bekliyoruz.” dedi.

Orta Vadeli Programın Hedefleri

Bakan, Orta Vadeli Program'ın (OVP) ana amacının sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı sağlamak olduğunu belirtti. Şimşek, fiyat istikrarının, mali disiplinin ve sürdürülebilir cari açığın sağlanmasının önemine vurgu yaptı. “OVP'nin en önemli önceliği enflasyonu tek haneye düşürmektir.” sözlerini ekledi.

Dezenflasyon ve Ekonomik Büyüme

OVP'nin bir dezenflasyon programı olduğunu belirten Şimşek, “Dezenflasyonla birlikte büyüme performansını artırmayı hedefliyoruz.” dedi. Büyüme tahminleri hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, bu yıl %3,5; gelecek sene ise %4 büyüme beklediklerini ifade etti.

Cari Açık ve Bütçe Disiplini

Cari açığın kalıcı bir şekilde %2'nin altına çekilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, bütçe açığı hedeflerinin %3'ün altında tutmak olduğunu da vurguladı. “Cari açığın %2,5 olması, dış borcun milli gelire oranını düşürecek ve rezerv birikimini artıracaktır.” dedi.

Kur Korumalı Mevduat ve Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat sistemine de değinen Bakan Şimşek, “KKM, bizim için bir risk faktörü. Buradan çıkışı tamamlamak istiyoruz.” dedi. KKM’nin azalmasının programın etkinliğini gösterdiğini ifade etti.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Bakan Şimşek, “2024'te yatırım yapılabilir seviyeye gelmemiz daha hızlı olacak. Hedefimiz enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmek.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi'nin ikinci gününe video mesajla...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi'nin ikinci gününe video mesajla katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi'nin ikinci gününe video mesajla...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi'nin ikinci gününe video mesajla katıldı.