Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Araştırmalara göre D vitamini, depresyon riskini azaltmada önemli bir rol oynuyor. Bağışıklık sistemi için sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patates ve mantar gibi besinler önemli bir destekleyici görevi görüyor.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 15:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Araştırmalara göre D vitamini depresyon riskini azaltıyor

Araştırmalara göre ruh halini düzenlediği belirtilen D vitamini, depresyon riskini azaltmada önemli bir rol oynuyor. Yaklaşık 7 bin kişide yapılan inceleme sonuçlarında D vitamini takviyesi alan kişilerin duygusal semptomlarında bir iyileşme fark ediliyor.

Bağışıklık Sistemi ve Besinler

Bağışıklık sistemi, vücudunuza girdiğinde bakteri, virüs veya mantar gibi potansiyel bir patojeni tanımlayan ve tehdidi etkisiz hale getirmek için adımlar atan karmaşık bir hücre, doku ve organ ağıdır. Gıdalarda bulunan birçok vitamin, mineral ve diğer biyoaktif bileşikler bağışıklık sisteminde rol oynar. Bu nedenle bazı besinleri yemenin ise büyük etkileri bulunuyor. İşte o besinler...

Sarımsak

Sarımsağın bağışıklık üzerindeki olumlu etkilerine dair 5000'den fazla yayınlanmış olan araştırma makalesi bulunuyor. Sarımsak bulunan 'allisin' adlı bileşik, antibakteriyel bir etki gösteriyor. Aynı zamanda doğal bir antibiyotik olan bu besin, antiseptik, antibakteriyel ve hatta mantarlara karşı koyan bir antifungal olarak işlev gösterebilir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Uzman Diyetisyen Rhyan Geiger, ıspanak, lahana veya roka gibi yeşillik tüketiminin en iyi destekleyici olduğunu, çünkü C vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar yönünden oldukça zengin olduğunu söylüyor. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler, bağırsak sağlığını da destekleyerek, iyi bakterilerin bulunduğu bağırsak florasının zenginleşmesini sağlıyor. Böylece bağışıklık sistemi üzerinde de etkili bir destekleyiciye dönüşebiliyor.

Tatlı Patates

Uzman Diyetisyen Sarah Schlichter, tatlı patatesin canlı turuncu renginin ardında, yüksek antioksidan değeri olduğunu belirtiyor. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminin en iyi destekleyicileri arasında yer alır. Bu sayede vücudun bağışıklık savunmasını da güçlendirmede önemli bir rol oynar. Orta boy bir tatlı patates, tek başına günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz A vitaminin %100'ünden fazlasını sağlar. Ayrıca ihtiyaç duyulan C vitamininin, yaklaşık %40'ını da karşılayabilir.

Mantar

Mantar, çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak için antik dönemlerden bu yana kullanılan çok yönlü bir besin. Erken Çin, Antik Mısır ve Antik Yunan, Roma dönemlerinde bile tedavi edici özellikleri için kullanıldığı biliniyor. Mantarda bulunan selenyum, D vitamini ve B6 dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral vücutta bağışıklığı destekleyecek oldukça etkili bir sonuç ortaya çıkarır. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre bağışıklık sisteminizin bakteri ve virüsleri savuşturmak için D vitaminine ihtiyacı var. UV ışınlarına maruz kalan mantarlar, doğal olarak oluşan D vitamininin %50-128'ini içerebilir. Örneğin portobello mantarı D vitamini için günlük ihtiyacınızın %120'sini içerir. Mantarları salatalarda, omlerletlerle birlikte tüketebilirsiniz veya daha sağlıklı, bağışıklık sistemini güçlendiren yemekler hazırlamak için doğrayıp kıymayla harmanlayarak kullanın.