Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri, aksama ve omurga değişikliklerine neden olabilir. Uzmanlar, tedavi sürecinin önemine dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 22.08.2024 10:43
Güncelleme Tarihi: 22.08.2024 10:43

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri ve Sonuçları

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizliklerin, hareket sorunlarına ve omurga problemlerine yol açabileceğini vurguladı.

Bacak Uzunluğu Eşitsizliği Nedir?

Bacak uzunluğu eşitsizliği, bir bacağın diğerinden kısa olması durumu olarak tanımlanır. Dr. Kalkışım, bu durumun görülme oranının toplumsal olarak %25 olduğunu ifade etti. Genellikle 1 santimetre altındaki eşitsizlik fark edilmezken, 2 santimetreden fazla olanlar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Doğuş ve Gelişimsel Nedenler

Kalkışım, bu tür eşitsizliklerin doğuştan ya da gelişimsel nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirtmektedir. Örneğin; geçirdiği kırık öyküsü, kemikte oluşan kitleler veya enfeksiyonlar gibi faktörler bacak uzunluğunda eşitsizlik yaratabilir. Genetik faktörler ve sendromlar da doğumsal nedenler arasında yer alır.

Belirtiler ve Tanı Süreci

Hareket sınırlılığı, topallama veya parmak uçlarında yürüme gibi belirtiler bacak uzunluğu eşitsizliğinin önemli göstergelerindendir. Detaylı muayene ve röntgen ile eşitsizlik miktarının tespit edilmesi gerekmektedir.

Tedavi Seçenekleri

Eşitsizlik miktarına ve bireyin yaşına bağlı olarak tedavi yöntemleri değişebilir. Hafif bir eşitsizlik için ayakkabı yükseltici veya özel ortopedik ayakkabılar yeterli olabilirken, büyük farklılıklar cerrahi müdahale gerektirebilir. Tedavi edilmediğinde, uzun süre beklenen eşitsizlikler leğen kemiği problemlerine ve skolyoza yani omurga bozukluklarına yol açabilir. Uygun tedavi ile durum düzeltilebilir, geç kalınması ise ilerleyen dönemde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr....

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklemlerde problemler gibi birçok soruna neden olabildiğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.