Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

B Vitamin Deposu Mısır: Vücut Direncini Artırır, Ağrıları Dindirir

Mısır, B vitaminleri, potasyum, lutein ve zeaksantin gibi besinler açısından zengin bir besindir. Vücut direncini artırır, ağrıları dindirir. Ancak aşırı tüketimi İrritabl Bağırsak Sendromu semptomlarını tetikleyebilir ve bazı kronik hastalıklara sebep olabilir.

Yayın Tarihi: 06.07.2023 11:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

B Vitamin Deposu Mısır: Vücut Direncini Artırır, Ağrıları Dindirir

B vitamin deposu besin ortaya çıktı!

Bir kez yiyenin vücut direnci artıyor, ağrıları diniyor. Düzenli olarak bu besini tüketirseniz B vitamini depolarınız tamamen dolar! Tüm detaylar haberimizde.

B vitamini eksikliği yaşayan kişilerin bu besini düzenli olarak tüketmesi gerekiyor!

Bu besin tam bir vitamin kaynağı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bu Besin B Vitamini Deposu

Eğer büyük bir mısır koçanı tüketirseniz 123 kalori, 4.7 gram protein, 1.9 gram yağ, 26.7 gram karbonhidrat, 2.9 gram lif, 8.9 gram şeker almış olursunuz. Mısır içinde vitamin, mineral, bitki bileşiği içerir ve günlük mikro besin değerinize katkı sağlar. Mısır tüketimini haşlayarak ya da ızgarada da tüketebilirsiniz.

Sarı Mısır Göz Sağlığına İyi Gelir

Sarı mısır kan basıncını düşürür, kemikleri güçlü tutar, böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur ve potasyum sağlar. Bütün meyve ve sebzelerin içinde renk üretimi sağlayan bitki bileşikleri vardır. Mısırın içinde olan lutein ve zeaksantin olarak bilinen bileşikler sarı mısıra zengin sarı rengini verir ve göz sağlığına çok iyi gelir. Eğer sağlıklı bir atıştırmalık yemek istiyorsanız patlamış mısır tercih edebilirsiniz. Patlamış mısır düşük kalorili ve yüksek liflidir. Özellikle evde yapılan patlamış mısır uzun süre tok tutar. Patlamış mısır yapılırken zeytinyağı kullanılması öneriliyor. Antioksidanlar dergisi tarafından yapılan açıklamaya göre mısır patladığı zaman da bitki bileşikleri ve yardımcı antioksidanları taşıyor. Aynı zamanda mısır enerji sağlar ve B6 ve B9 vitaminlerini sağlar. B vitamini vücuttaki karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. B9 vitamini ise karaciğer, cilt, saç sağlığına iyi gelir ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Ortalama bir yetişkinin günlük 16 miligram niasin alması gerekmektedir ve bir mısır koçanında 2.5 miligram niasin sağlayabilir. Ancak tüm bu faydaların yanında bazı araştırmalara göre İrritabl Bağırsak Sendromu mısır tarafından tetiklenebiliyor. IBS belirtileri en yaygın şekilde muz, narenciye, soğan, patates, süt ürünleri, buğday, yulaf, arpa gibi tahıllar tetiklenebiliyor. Bu rahatsızlığa sahipseniz mısır yediğiniz zaman yaşayacağınız belirtilere dikkat etmeniz gerekiyor. Mısır taneleri mısır şurubu yapmak için tercih edilse de bu her zaman sağlıklı olmuyor. Bu sebeple tükettiğiniz forma dikkat etmeniz gerekiyor. İşlenen mısır besin maddesinden arındırılıyor ve sadece şeker, yağ ile kalıyor. Yüksek şekerli mısır şurubu da diyabet, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı gibi birçok hastalığa sebep olabiliyor.

Mısırın Farklı Tüketim Şekilleri

Çoğu kişinin film izlerken keyifle tükettiği mısır, pek çok farklı şekilde yenilebilir. Haşlanmış, kavrulmuş, salata garnitürü gibi seçeneklerle alınan bu besin vitamin, mineral ve bitki bileşiklerini içermektedir.

Göz Sağlığına İyi Geliyor

Tansiyonu düşürmeye, kemikleri güçlü tutmaya ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olduğu bilinen potasyum açısından zengin olan mısır, içerdiği lutein ve zeaksantin sayesinde göz sağlığını koruyor. Yüksek lifli ve düşük kalorili patlamış mısır, besin açısından yoğun bir atıştırmalıktır. Antioksidan açısından oldukça zengin olan bu besin aynı zamanda tokluk hissi de verebilmektedir.

Mısırın Yararları ve Zararları

Mısır, enerji metabolizmasında ve vücuttaki diğer önemli işlevlerde rol oynayan iki ana vitamin olan B6 vitamini ve B9 vitamini açısından zengindir. B9, sinir sisteminizi sağlıklı işleyen bir seviyede tutarken sağlıklı karaciğer, cilt ve saça yardımcı olur. Mısır ayrıca kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlayarak ve demir eksikliğini gidererek kansızlığın etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre etkili bir antioksidan olan mısır meme ve karaciğer kanserine karşı korumada da etkilidir. Bununla birlikte, aşırı mısır tüketimi İrritabl Bağırsak Sendromu semptomlarını tetikleyebilir. Ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu diyabet, karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla ilişkilidir. Mısır yağı, tekli doymamış yağlara kıyasla iltihaplanma belirtilerini artırma eğiliminde olan çoklu doymamış yağlarda yüksektir. Ayrıca bu gıda maddesi alerjilere ve cilt kızarıklıkları, mukus dokularında şişme, kusma gibi belirtilere sebep olabilir. Özellikle astım ve anaflaksi mısır tükettikten sonra kriz olarak karşımıza çıkabilir. Bunun sebebi mısırda bulunan sindirilemeyen bazı proteinlerdir. İçinde bol miktarda şeker bulunan mısır bazı kişilerde diş problemlerine de yol açabilir.