Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

B Sınıfı Ehliyet Sahipleri Hangi Araçları Kullanabilecek?

Türkiye’de en çok sahip olunan ehliyet türü olan B sınıfı ehliyetin kapsamında genişlemeye gidildi. B sınıfı ehliyet sahipleri artık otomobil, kamyonet, minibüs ve 3.500 kg'ye kadar olan römorkları kullanabilecekler. Ayrıca 125 cc altı motosikletler de B sınıfı ehliyete dahil edildi. Yeni düzenleme ile trafik yoğunluğunun azalması hedefleniyor. Uygulamanın ne zaman başlayacağı ise henüz net değil. B sınıfı ehliyet sahipleri ise sadece yeni bir eğitimi tamamlamaları gerekiyor. Motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi ise motosiklet kullanım becerisini geliştirmeyi amaçlıyor.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 17:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

B Sınıfı Ehliyet Sahipleri Hangi Araçları Kullanabilecek?

Türkiye’de en çok sahip olunan ehliyet türü olan B sınıfı ehliyetin kapsamında genişlemeye gidildi.

Karara göre B sınıfı ehliyet sahiplerinin sürebileceği araçların sayısında artış var. Peki B sınıfı ehliyeti olanlar, yeni düzenleme ile birlikte hangi araçları kullanabilecekler?

B sınıfı ehliyet sahipleri hangi araçları kullanabilecek?

Çok sayıda kişinin sahip olduğu B sınıfı ehliyet ile yeni düzenleme sayesinde daha fazla taşıta sürücülük yapılabilecek. Bu ehliyetin sahipleri otomobil, kamyonet, minibüs (10 yolcu ile sınırlı olmak şartıyla) ,ve 3 bin 500 kilo ile sınırlı olmak şartıyla römork kullanabilecekler. Ancak bunlara ek olarak bir müjde de motosiklet severler için geldi. B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen motosikletler 125 cc altı ile sınırlı idi. Bu düzenlemenin ardından 125cc motosikletler de B sınıfı ehliyete dahil edildi.

Trafik yoğunluğu azalacak mı?

Duyurulan düzenleme ehliyet sahipleri tarafından sevinçle karşılandı ancak düzenlemeyi gerektiren durum da merak konusu oldu. Yapılan açıklamalarda bu düzenleme sayesinde, araç sahiplerinin farklı araç alternatiflerine yönelmesinin amaçlandığı ve bu yöntem ile trafik yoğunluğunun azalmasının beklendiği belirtildi.

Düzenleme ne zaman uygulamaya geçecek?

Yeni yönetmeliğin uygulamaya alınması hakkında paylaşılan net bir tarih henüz paylaşılmadı. Ancak Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk uygulamanın 2023 Aralık ayının sonuna kadar uygulamaya dönüştürüleceğini öngördüğünü belirtti. B sınıfı ehliyet sahiplerinin tek tapması gerekenin ise sürücü kurslarından almaları gereken yeni bir eğitimi tamamlamak olduğunun altını çizdi.

Motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi nedir?

Motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi, B sınıfı araç sürücülerinin, yeni düzenleme ile birlikte 125cc’lik motosiklet kullanabilmesine olanak tanıyan yeni düzenlemede ön koşuldur. Bu eğitimin, motosiklette direksiyon hakimiyeti ve kullanım pratiği üzerine yoğunlaşır. Tahmini eğitim süresi 8-12 saattir. Bu eğitimi tamamlayan kişiler, yeni düzenleme ile birlikte, ehliyetini değiştirmek zorunda kalmadan ve ekstra bir işleme gerek duymadan 125 cc motosikletlerini kullanabilecek. Konu ile ilgili detayların netleşmesi için bekleyen sürücülerin gözü ise T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda.