Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aziz Hilarion Manastırı, UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde

Gazze Şeridi'nde bulunan Aziz Hilarion Manastırı, UNESCO Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Bu, bölgenin tarihi korunması açısından önemli bir adım.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 14:52
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 14:52

Aziz Hilarion Manastırı, UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde

Aziz Hilarion Manastırı UNESCO'ya Eklendi

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, Gazze Şeridi’nin en eski tarihi yapılarından biri olan Aziz Hilarion Manastırı’nın, UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alındığını duyurdu.

UNESCO Toplantısında Önemli Karar

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Hani el-Hayik'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu karar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi'nin Hindistan'da gerçekleştirdiği 46. oturumda alındı. Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan manastır, bölgenin tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Filistin Tarihini Koruma Çabası

Açıklamada, bu kararın, Filistin Devlet Başkanlığının Gazze'deki tarih ve kültürü koruma çabalarının bir sonucu olduğu vurgulandı. Son dönemdeki çatışmalarda, özellikle 7 Ekim'den bu yana, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları kapsamında birçok tarihi ve kültürel eserin yok olduğu belirtildi.

Tarihi Yapıların Yıkımı

AZİZ Hilarion Manastırı'nın tarihi, milattan sonra 329 yılına kadar uzanmaktadır. Gazze'deki yetkililerin verdiği bilgiye göre, 30 Aralık 2023 itibarıyla, İsrail'in hava saldırıları sonucu bölgedeki 325 tarihi eserden 200'den fazlasının yıkıldığı bildirildi.

İnsani Kriz ve Çatışmaların Etkisi

İsrail saldırıları sonucunda Gazze'de yaşanan insani kriz derinleşiyor; resmi verilere göre, 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 39 bin 175 Filistinli yaşamını yitirdi. Bu hastane, okul ve tarihi yapıların da hedef alındığı bir ortamda, uluslararası toplumun bu duruma karşı duyarlılığı artıyor.