Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Az Uyku Depresyon Riskini Artırıyor

T24 Sağlık Araştırmaları, gece beş saatten az uyumanın depresyon belirtileri geliştirme riskini artırabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, İngiliz Boylamsal Yaşlanma Çalışması (ELSA) tarafından ele alınan 7 bin 146 kişinin genetik ve sağlık verilerini taradı. Genetik olarak kısa uykuya (gecede beş saatten az) yatkın kişilerin 4 yıl içinde depresif semptomlar geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 17:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Az Uyku Depresyon Riskini Artırıyor

T24 Sağlık Araştırmaları: Az Uyku Depresyon Riskini Artırıyor

T24 Sağlık Araştırmaları, gece beş saatten az uyumanın depresyon belirtileri geliştirme riskini artırabileceğini öne sürüyor. Yetersiz uyku ile zihinsel sağlık sorunları arasındaki bağlantı iyi biliniyor. Bilim insanları, geceleri sürekli kısa uykunun depresif belirtiler geliştirmenin öncüsü olabileceğine dair kanıtlar buldu.

UCL'de doktora adayı ve araştırmanın ilk yazarı Odessa Hamilton, "Kısa uyku süresi ile depresyon arasında tavuk ya da yumurta senaryosu var. Sıklıkla birlikte ortaya çıkarlar, ancak hangisinin önce geldiği büyük ölçüde çözülmemişti. Hastalıkta genetik yatkınlığı kullanarak uykunun muhtemelen depresif belirtilerden önce geldiğini belirledik" dedi.

Araştırmacılar, İngiliz Boylamsal Yaşlanma Çalışması (ELSA) tarafından ele alınan 7 bin 146 kişinin genetik ve sağlık verilerini taradı. Hem uyku süresi hem de depresyon kısmen kalıtsal. Daha önceki araştırmalar depresyonun yaklaşık yüzde 35 oranında kalıtsal olduğunu ve genetik farklılıkların uyku süresindeki varyansın yüzde 40'ından sorumlu olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, genetik olarak kısa uykuya (gecede beş saatten az) yatkın kişilerin 4 yıl içinde depresif semptomlar geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu, ancak genetik olarak depresyona daha yatkın olan kişilerin daha fazla depresyona maruz kaldıklarını açıkladı.

Araştırmaya katılanlar ortalama yedi saat uyudu, katılımcıların yüzde 10'u gecede beş saatten az uyudu; çalışma döneminin sonunda bu oran yüzde 15'in üzerine çıktı ve depresif belirtilere sahip olarak sınıflandırılan katılımcıların oranı yükseldi.

Beş saat veya daha az uyuyan kişilerin depresif belirtiler geliştirme olasılığı 2,5 kat daha fazlayken, depresif belirtileri olan kişilerin kısa uykudan muzdarip olma olasılığı üçte bir oranında daha fazlaydı.

Hamilton, yetersiz uyku veya depresyonun kaçınılmaz sonuçlar olarak görülmemesi gerektiğini ve bulguların iyi bir ruh sağlığı için uykunun öneminin altını çizdiğini söyleyerek, “Benim tavsiyem uykuya öncelik vermeniz ve uykuyu ertelemekten kaçınmanız olacaktır. Genetikte genlerin silahı yüklediğine ve çevrenin tetiği çektiğine dair yaygın bir söz vardır. Genetik olarak buna yatkın olabilirsiniz ancak riski azaltmak için adımlar atabilirsiniz." dedi.