AYSAD'dan Sektör Değerlendirmesi
Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), "Peki şimdi ne olacak?" başlıklı bir etkinlik düzenleyerek, ayakkabı sektörünün mevcut durumunu ele aldı.
Salıcı: Türkiye Üretim Üssü Olmalı
Etkinlikte konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, Türkiye'nin bölgede üretim üssü olma potansiyeline dikkat çekti. Salıcı, "Gerçekten değerli üreticilerimiz var. Bu bölgede üretim üssü olarak Türkiye potansiyel bir ülke," dedi.
İhracat ve İthalat Verileri
Son iki yılda sektörde ihracatın azaldığını belirten Salıcı, ithalatın ise arttığını ifade etti. Ayrıca, "Türkiye artık maliyetler açısından ucuz değil. Daha inovatif ve farklılaşmış ürünleri dünya pazarlarına çıkarmamız gerekiyor," diye ekledi.
Küresel Pazarlarda Rekabet
Salıcı, önceliklerinin küresel pazarlarda marka değeri oluşturmak ve yurt dışından gelecek talebi artırmak olduğunu vurguladı. Ayrıca, sektörün karşılaştığı maliyet sorunlarına dikkat çekerek, "İstanbul artık dünyada sayılı pahalı şehirlerden biri haline geldi," dedi.
Öncel: İhtisaslaşma ve Kümeleşme Önemli
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise sektörün ihtisaslaşmasının kümeleşmeyle sağlanabileceğine dikkat çekti. Ayakkabı ihracatında ortalama satış fiyatının 4 dolar, ithalatın ise 18-19 dolar seviyelerinde olduğunu belirtti.
Katma Değer Yaratma Çabası
Öncel, sektör dinamikleri hakkında bilgi vererek, "Ürün yapacağımız zaman tabanınızı farklı yapmanız lazım. Bizim en pahalı yanımız tabanlar, taban kalıpları. Bu da ciddi bir maliyet gerektiriyor," dedi.
Etkinliğe, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve sektördeki diğer paydaşlar da katıldı.
AYSAD tarafından ayakkabı sektöründeki son durumun ele alındığı "Peki şimdi ne olacak?" başlıklı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı (sağda), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel (solda) katıldı.