Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ay'ın Oluşumu ve Yaşı Hakkında Yeni Buluşlar

Ay'ın oluşumu ve yaşı hakkında yapılan yeni bir araştırmada, Ay'ın 4,46 milyar yıl önce oluştuğu ve Dünya'nın doğal uydusu olarak önemli bir rol oynadığı belirlendi.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 14:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ay'ın Oluşumu ve Yaşı Hakkında Yeni Buluşlar

Ay'ın Oluşumu ve Yaşı

Ay, Dünya'nın doğal uydusu olarak uzun yıllardır insanlığın ilgisini çeken ve gizemini koruyan bir gök cismidir. Yüzeyine yakından bakıldığında, kraterler, dağlar ve lav düzlükleri dahil çeşitli yüzey şekilleriyle dolu olan Ay ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı.

Teorinin temelinde, yaklaşık 4 milyar yıl önce Dünya'nın oluştuğu dönemde, genç Dünya'ya büyük bir cismin çarpmış olması bulunuyor. Bu çarpışma sonucunda, Dünya'nın yüzeyi eridi ve büyük bir kütlenin parçaları uzaya savruldu. Büyük çarpışmanın ardından, uzaya savrulan parçalardan oluşan bir çevre, Dünya çevresinde dönmeye başladı. Bu çevre, zaman içinde birleşerek Ay'ı oluşturdu. Ancak bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiği bir sır olarak kaldı.

Ay'ın Oluşum Zamanı Hesaplandı

Geochemical Perspectives Letters dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, 1972 yılında Apollo astronotları tarafından Ay'dan getirilen kristalleri kullanarak Ay'ın oluşum zamanını hesapladı. Sanılandan 40 milyon yıl daha yaşlı olduğu belirlenen Ay, 4,46 milyar yıl önce oluşmuştur.

Kristallerin Önemi

Araştırmacılar, Ay'dan getirilen kristallerin, dev çarpışmadan sonra oluştuğu bilinen en eski katı maddeler olduğunu belirtiyor. Bu kristallerin yaşları, Ay'ın olası minimum yaşını gösteriyor ve Ay'ın oluşum sürecine dair önemli ipuçları sunuyor.

Radyometrik Tarihleme

Çalışmada kullanılan kristallerdeki atomların radyoaktif bozunma süreci kullanılarak radyometrik tarihleme yapıldı. Bu yöntem sayesinde Ay'ın yaşının 4,46 milyar yıl olduğu saptandı.

Ay'ın Önemi

Ay, Dünya'nın dönüş eksenini dengeliyor ve gelgitlerin oluşmasında önemli bir rol oynuyor. Ay olmasaydı, Dünya'daki yaşamın farklı olacağı düşünülüyor.