Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avustralyalı Boksör Tina Rahimi'den Fransız Sporculara Başörtüsü Yasağına Tepki

Tina Rahimi, Fransa'daki başörtüsü yasağına karşı çıkarak, kadınların giyinme haklarını savundu.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 16:11
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 16:11

Avustralyalı Boksör Tina Rahimi'den Fransız Sporculara Başörtüsü Yasağına Tepki

Başörtüsü Yasağına Tepki

2024 Paris Olimpiyatları'nda mücadele eden Avustralyalı boksör Tina Rahimi, Fransız olimpiyat sporcularına uygulanan başörtüsü yasağına karşı sert bir eleştiride bulundu.

Sosyal Medyada Düşüncelerini Paylaştı

Rahimi, sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, "Kadınlar nasıl giyinmek istediklerini seçme hakkına sahip olmalıdır. Dininiz, inançlarınız ve sporunuz arasında seçim yapmak zorunda kalmamalısınız. Fransız sporcuların yaşadığı durum budur," dedi.

Ayrımcılığın Sporda Yeri Yok

Avustralyalı boksör, din, dil, ırk veya giyim tarzı fark etmeksizin Olimpiyat Oyunları için bir araya gelen sporcuların "aynı yarışma ve kazanma hayalini" paylaştıklarını belirtti. Rahimi, ayrımcılığın sporda, özellikle de olimpiyatlarda yeri olmadığına dikkat çekti.

Fransa'nın Başörtüsü Yasağına Tepkiler

2024 Paris Olimpiyatları'nda yarışacak Fransız koşucu Sounkamba Sylla, açılış törenine başörtüsü ile katılmasına izin verilmemesi sebebiyle birçok tepki aldı. Fransa, olimpiyatlarda başörtüsü takma yasağı yalnızca Fransız sporcular için geçerli kıldığından, Avustralyalı Rahimi başörtüsü ile törene katılabildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Yasağın Geçerliliği

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) bu konuda bir kısıtlaması olmamasına rağmen, Fransa'nın Olimpiyatlarda başörtüsü yasağı uyguladığı ifade ediliyor. Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, geçtiğimiz Eylül ayında bu yasağın duyurusunu yaparak sporda "katı laiklik" rejiminin uygulanacağının altını çizmişti.

İnsan Hakları Kuruluşlarının Tepkisi

Yasağa dair tepkiler artarken, Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları kuruluşları, IOC'ye mektup yazarak bu yasağın kaldırılmasını talep etti. Ancak bu girişimlerin sonuçsuz kaldığı bildirildi.