Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Toplantısı Öncesinde Sıra Dışı Karar

Avrupa Merkez Bankası'nın Çarşamba günü yapacak olduğu Yönetim Konseyi toplantısının bilgilerinin sızmaması için sıra dışı bir karar alındı. AMB Başkanı Christine Lagarde, bilgilerin sızmaması için politika yapıcı üyelerin cep telefonlarına el koydu ve daha önceki para politikası kararlarının sızmasından dolayı üyeleri azarladığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 10:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Toplantısı Öncesinde Sıra Dışı Karar

Avrupa Merkez Bankası'nın Çarşamba günü yapacak olduğu Yönetim Konseyi toplantısının bilgilerinin sızmaması için sıra dışı bir karar alındı.

AMB Başkanı Christine Lagarde, bilgilerin sızmaması için politika yapıcı üyelerin cep telefonlarına el koydu ve daha önceki para politikası kararlarının sızmasından dolayı üyeleri azarladığı ortaya çıktı.

TOPLANTI SIRASINDA CEP TELEFONLARI TOPLANDI

Reuters'a konuşan iki kaynağa göre, ECB Yönetim Konseyi üyeleri toplantının ilk gününde cep telefonlarını teslim etmeleri konusunda uyarıldı. Lagarde ayrıca yöneticilerden iç anlaşmazlıkları medyadan uzak tutmalarını ve toplantı sırasında telefonları bir kenara bırakmalarını istedi. Claudia Buch'un Denetleme Kurulu başkanlığına adaylığının açıklanmasının ardından telefonları iade edildi. Lagarde'nin bu hamlesi, geçtiğimiz yıl yaşanan benzeri sızıntıları önlemek amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİ DIŞI FAİZ KARARI ALDI

Reuters, bu hafta ECB'nin enflasyon tahminini yükselteceğini açıklamıştı. Çoğu ekonomist, ECB'nin faizleri sabit tutmasını bekliyordu. Ancak bu bilgi Salı günü geç saatlerde yayınlanınca görüşler değişti. ECB, faiz kararını açıklayarak faizi 25 baz puan artırdı. Banka, mevduat faizini yüzde 4'e, ana refinansman faizini yüzde 4,50'ye, gecelik borç verme faizini yüzde 4,75'e yükseltti. Bu kararla birlikte ECB, faizi rekor yüksek seviyeye çekmiş oldu.