Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avrupa Merkez Bankası Politika Faizlerini Sabit Tutuyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu. AMB den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50 de, mevduat faizinin yüzde 4 de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 de bıraktığı kaydedildi. Piyasalar, ağırlıklı olarak faiz artışının pas geçilmesini fiyatlıyordu. AMB, benzeri görülmemiş bir dizi faiz artışının enflasyonu düşürmede başarılı olup olmayacağını ölçmek için bir yıldan uzun bir süreden sonra ilk kez faiz oranlarını değiştirmedi.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 15:52
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Avrupa Merkez Bankası Politika Faizlerini Sabit Tutuyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu.

ECB den yapılan açıklamada, refinansman faizinin yüzde 4.50 de, mevduat faizinin yüzde 4 te, marjinal fonlama faizini de yüzde 4.75 de bıraktığı kaydedildi. Son kararla beraber ECB geçen yıl temmuz ayında başladığı faiz artırımlarına 10 toplantının ardından ara vermiş oldu. Banka, faizi geçen yıl temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75 er baz puan, aralıkta 50 baz puan artırmıştı. Bu sene de ocak ve mart aylarında 50 şer, mayıs, haziran, temmuz ve eylül aylarında ise 25 er baz puanlık artırım kararları almıştı. Toplamda 425 puanlık faiz artırımına gitmişti. Detaylar geliyor...

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 3 temel politika faizini sabit bıraktı.

AMB den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50 de, mevduat faizinin yüzde 4 de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 de bıraktığı kaydedildi. Piyasalar, ağırlıklı olarak faiz artışının pas geçilmesini fiyatlıyordu. AMB, benzeri görülmemiş bir dizi faiz artışının enflasyonu düşürmede başarılı olup olmayacağını ölçmek için bir yıldan uzun bir süreden sonra ilk kez faiz oranlarını değiştirmedi. AMB karar metninde, borçlanma maliyetlerini yeterince uzun süre bu seviyede tutmanın, tüketici fiyat artışlarının yüzde 2 hedefine geri getirilmesine önemli katkı sağlayacağını yineledi. Bloomberg anketine katılan 59 analistin beklentisi mevduat faizinin yüzde 4’te sabit bırakılacağı yönündeydi. 20 ülkeli Euro Bölgesi’nde son dönemde büyümenin yavaşladığına dair göstergeler ve enflasyonda yumuşama trendinin sürmesi faizlerin sabit tutulması beklentilerini kuvvetlendiriyordu. Yine Bloomberg'in anketine göre AMB’nin ilk faiz indirimi beklentisi Eylül 2024'e ötelenmişti. Daha önce ilk indirim Mart ayında bekleniyordu. AMB Başkanı Christine Lagarde Türkiye saati ile 15:45’te Atina’da basın toplantısı düzenleyecek.