Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avrupa Komisyonu, Vizesiz Seyahatin Kötüye Kullanımını Engelleme Amacıyla Daha Ciddi Bir Askıya Alma Mekanizması Önerdi

Avrupa Komisyonu, güvenlik risklerini azaltmak ve vizesiz seyahatin kötüye kullanımını engellemek amacıyla daha ciddi bir askıya alma mekanizması önerdi. Buna göre, revize edilen kurallar çerçevesinde AB'ye vizesiz seyahat programlarını geçici olarak askıya alma konusunda daha fazla esneklik sağlanacak.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 13:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Avrupa Komisyonu, Vizesiz Seyahatin Kötüye Kullanımını Engelleme Amacıyla Daha Ciddi Bir Askıya Alma Mekanizması Önerdi

Avrupa Komisyonu'nun Önerisi

Avrupa Komisyonu, güvenlik risklerini azaltmak ve vizesiz seyahatin kötüye kullanımını engellemek amacıyla daha ciddi bir askıya alma mekanizması önerdi. Buna göre, revize edilen kurallar çerçevesinde AB'ye vizesiz seyahat programlarını geçici olarak askıya alma konusunda daha fazla esneklik sağlanacak. Uygulamaya, üçüncü ülkelerin politikalarının AB'ye göçmen gelişlerini arttırabileceği öngörülen durumlar da dahil edilecek.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın Açıklamaları

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, öneriye ilişkin yaptığı açıklamada, "Vizesiz seyahat, insanlar arası temasları kolaylaştırmak ve AB ile ortak ülkeler arasındaki ticari, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmek için temel bir unsurdur. Ancak bu başarının sürdürülmesi ve daha fazla ülkeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması sürekli teyakkuz halinde olmayı gerektiriyor. İşte bu nedenle bugün, özellikle düzensiz göçe ya da AB için güvenlik risklerine yol açması halinde, vizesiz seyahatin suiistimal edilmesine hızlı bir şekilde karşı koymamızı sağlayacak daha güçlü bir mekanizma öneriyoruz." diye konuştu.

Endişeler ve Uyarılar

Brüksel, Avrupa Birliği'ne vizesiz erişim hakkı olan 60 ülkeden bazılarının düzensiz göçmenlerin 27 üyeli bloğa girmeleri için bir geçiş merkezi olarak kullanılmasından endişe ediyor. Avrupa Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da "Geçen yıl vizesiz ülkelerden gelen kişilerden yaklaşık 150 bin sığınma başvurusu aldık ki bu çok büyük bir rakam. Vizesiz seyahat elbette bu şekilde kullanılmamalı." dedi. Johansson ayrıca, AB ile vizesiz seyahat uygulamasına sahip olan ve Avrupa Birliği için güvenlik riski ya da potansiyel güvenlik riski taşıyan kişilere oldukça ucuza pasaport ve vatandaşlık satan ülkeler olduğunu da belirtti.

Diğer Tedbirler

AB Komisyonu, düzensiz göçmenlerle mücadele için güçlendirilmiş sınır yönetimi ve transit ve menşe ülkelerle güçlendirilmiş iş birliği dahil olmak üzere bir "eylem planı" açıkladı. Ayrıca, sıkılaştırılmış askıya alma uygulaması, AB'nin vize rejimini aşmanın bir yolu olarak sunulan "yatırımcı vatandaşlık" planlarıyla mücadeleyi de amaçlıyor. Komisyon Üyeleri Schinas ve Johansson, transit veya menşe ülkelere "güvenlik riski" teşkil eden düzensiz göçmenlerin hızlı bir şekilde geri gönderilmesinin önemli olduğunu vurguladı.