Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Auto-Brewery Sendromu: Karbonhidratın Vücutta Alkole Dönüşmesi

Tıp literatüründe 'Auto-Brewery Sendromu' olarak bilinen karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan bir vaka Türkiye'de ilk defa Giresun'da görüldü. Hastalığın belirtileri, tedavisi ve hasta deneyimi hakkında bilgi veren makalede, hastalığın bağırsaktaki mikroorganizmaların dengesinin değişmesi sonucu ortaya çıktığı ve kontrol altına alınabileceği belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 10:52
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Auto-Brewery Sendromu: Karbonhidratın Vücutta Alkole Dönüşmesi

Auto-Brewery Sendromu Nedir?

Tıp literatüründe 'Auto-Brewery Sendromu' olarak bilinen karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan vaka Türkiye’de ilk defa Giresun’da görüldü. Tükettiği karbonhidrat ve şekerli gıdalardan sonra 'İçmeden sarhoş olmak' deyimini hayatında yaşayan ve sarhoş gibi gezen ancak kendisi bunun farkında olmayan hasta, tedavisinin ardından yeni bir hayata başlıyor.

Hastalığın Belirtileri ve Tedavisi

Alınan karbonhidrat ve şekerli gıdaların ardından alkolün vücutta çıktığı seviyeye göre belirtilerin kendisini gösterdiğini ifade eden Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, hastalığın bilinmediği için tanı konulamadığını belirtti. Hastalığın sebebinin vücuttaki mikroorganizmalar olduğunu söyleyen Uzunoğlu, tedavisinin mümkün olduğunu ve kontrol altına alınabildiğini ifade etti.

Auto-Brewery Sendromu İlk Defa Giresun'da Görüldü

Dünyada çok bilinen bir hastalık olmadığı gibi Türkiye'de de ilk vaka Giresun'da görüldüğünü belirten Uzunoğlu, hastalığın daha fazla tanınması gerektiğini vurguladı. Hastalığın bağırsaktaki mikroorganizmaların dengesinin değişmesi sonucu ortaya çıktığını söyleyen Uzunoğlu, diyabetlilerde, bilinçsiz antibiyotik kullanımında ve geçirilmiş bağırsak operasyonlarının ardından bu hastalığın ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Hasta Deneyimi: 'Çevrenizdekiler Fark Ediyor, Siz Farkına Varmıyorsunuz'

Hastalık sürecinde yaşadığı belirtileri anlatan Verda Güniz Atış Azrak, çevresinin fark ettiği durumu kendisinin fark etmediğini söyledi. Atış Azrak, tedavi sürecinden sonra kendini iyi hissettiğini ve hiçbir belirti veya bilinç kaybı olmadığını belirtti.