Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ATO Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi. Özel bankalara hitaben yazılı bir açıklama yaparak, kredi musluklarını açmaları gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapısal reformların hayata geçirilmesi ve yatırım ortamının korunması amacıyla reel sektörün desteklenmesi gerektiği kanaatinde olduklarını belirtti.

Yayın Tarihi: 22.06.2023 21:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ATO Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Para Politikası Kurulu’nun faiz kararını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.

Baran, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizine ilişkin kararı finansal istikrarı sağlama yolunda atılmış bir adımdır. Küresel ekonominin çeşitli sancılardan geçtiği, savaş ve salgının etkilerinin devam ettiği ve Yeşil Mutabakat nedeniyle bir dizi dönüşüme hazırlanmamız gereken süreçte, ekonomik istikrarın sağlanması ve büyümenin devamı çok önemli.

Bu süreçte yapısal reformların hayata geçirilmesi ve yatırım ortamının korunması amacıyla reel sektörün desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in yönetiminde atılacak adımlarla, ülkemizin faiz ve enflasyon kıskacından ilanihaye kurtulacağına ve üretim, istihdam ve ihracata dayalı büyümenin devamının sağlanacağına inanıyoruz. Genç ve dinamik nüfusumuz, gelişmeye açık üretim yapımız ve ihracat hevesimizle Türkiye ekonomisinin geleceğine güvenimiz tamdır.”

Bankalara kredi başvurusu yapanlara kötü haber!

Sadece bu yanıtı veriyorlar Nakit ihtiyacı olanlara kötü haber! Kredi başvurusu yapanlara tek yanıt veriyorlar! Detaylar haberimizde...

FAİZİN EN AZ YÜZDE 15'E YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

Baran, özel bankalara hitaben yazılı bir açıklama yaparak, kredi musluklarını açmaları gerektiğini belirtti. Türkiye'de hem özel hem kamu bankalarının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Baran, mevduat toplamak konusunda tüm bankaların istekli olduğunu ancak kredi vermeye gelindiğinde özel bankaların kamu bankalarının gerisinde kaldığını ifade etti.

Özel bankaların son dönemde Merkez Bankasının faiz artıracağı beklentisiyle kredi musluklarını kapatarak beklemeye geçtiğini söyleyen Baran, üyelerine kredi taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını dile getirdi. Reel sektörün zaman kaybedecek durumda olmadığını vurgulayan Baran, bankalara seslenerek kredi musluklarını ne zaman açacaklarını sordu ve kredilerin işler hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu açıklamaların ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 22 Haziran Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı merakla bekleniyor. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın politika faizini mevcut yüzde 8,50 seviyesinden en az yüzde 15 seviyesine yükseltmesini bekliyorlar. Bankaların bu faiz kararının ardından kredi politikalarını nasıl şekillendireceği ise önemli bir konu olarak gündemde yer alıyor.