Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Yapma Tarihi ve Muharrem Ayı Orucu Hakkında Bilgiler

Her yıl Muharrem ayının 10. günü idrak edilen aşure günü için geri sayım başladı. Aşure günü, Muharrem ayının 10. gününde kutlanır ve bu yıl 28 Temmuz Cuma gününe denk gelmektedir. Aşure geleneği, Nuh tufanına dayanmaktadır ve bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesidir. Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak müstehaptır ve Âşûrâ günü orucu önceki yılın küçük günahlarına keffaret olacağı düşünülen bir oruç günüdür.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 16:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Yapma Tarihi ve Muharrem Ayı Orucu Hakkında Bilgiler

Aşure Günü Ne Zaman?

Aşure günü, Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. 2023 yılında Aşure Günü 28 Temmuz Cuma gününe denk gelmektedir. Aşure, İslam inancına göre bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesidir ve bu özel gününde evlerde kaynatılan aşureler paylaşılır.

Aşure Gelenekleri ve Kökeni

Aşure geleneği, Nuh tufanına dayanmaktadır. Nuh Peygamber'in sular çekilip karaya çıktıktan sonra gemide bulunan malzemeleri kaynatarak yapılan bu özel tatlı, tufandan kurtulanlar tarafından birlikte yenmiştir. Aşure günü aynı zamanda Hz. Hüseyin'in yas günü olarak da kabul edilir ve Kerbela şehitlerinin ruhlarına dua edilir.

Muharrem Ayı Orucu

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak müstehaptır. Resûl-i Ekrem (sas) tarafından Muharrem ayının oruç tutulması özellikle tavsiye edilmiştir. Muharrem ayının onuncu günü olan Âşûrâ günü ise önceki yılın küçük günahlarına keffaret olacağı düşünülen bir oruç günüdür. Âşûrâ günü orucu tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (raa.) tarafından şu hadis nakledilmiştir: 'Resûlullah (sas) Medine'ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, 'Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?' diye sordu. 'Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.' dediler. Resûlullah (sas) da, 'Ben Mûsâ'ya sizden daha yakınım' buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.'