Yapılan son araştırmalar, sinir gelişimini artıran ve hafızayı daha iyi bir noktaya taşıyan bir mantar bileşiği olduğunu gösterdi. Queensland Beyin Enstitüsü'nden Profesör Frederic Meunier, ekibin mantar Hericium Erinaceus'tan yeni aktif bileşikler tanımladığını söyledi. 'Aslan yelesi' olarak da bilinen bu mantarlardan elde edilen 'özler' oldukça önemli sonuçlar ortaya çıkardı.
Yayın Tarihi: 20.10.2023 10:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11
Abone Ol
Yapılan son araştırmalar, sinir gelişimini artıran ve hafızayı daha iyi bir noktaya taşıyan bir mantar bileşiği olduğunu gösterdi.
Bu nedenle bilim insanları, özellikle bir mantar türünün büyük oranda etkili olduğunu belirtti. Queensland Beyin Enstitüsü'nden Profesör Frederic Meunier, ekibin mantar Hericium Erinaceus'tan yeni aktif bileşikler tanımladığını söyledi. 'Aslan yelesi' olarak da bilinen bu mantarlardan elde edilen 'özler' oldukça önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Asya ülkelerinde geleneksel tıpta yüzlerce yıl boyunca kullandıldnı söyleyen Meunier, bu mantarın, beyin hücreleri üzerindeki etkilerinin bilimsel karşılığının ne olduğunu belirlemek istediklerini anlattı. Yapılan testlerin sonucunda aslan yelesi mantarının beyin hücrelerinin büyümesini sağlarken, aynı zamanda hafızanın da iyileşmesini sağlayan oldukça önemli bir etkisi olduğu keşfedildi. Profesör Meunier, tüm bu süreçte yapılan laboratuvar testlerinin ardından aslan yelesi mantarında bulunan aktif bileşiklerin sinir hücrelerine uzanarak 'bağlandığını' tespit etti. Bu veri, sinir hücreleri üzerindeki etkisini ispatlamak için oldukça önemliydi. Bu araştırmada Meunier, süper çözünürlüklü mikroskop kullandı. Böylece mantar özü ve aktif bileşenlerinin, beyin hücrelerinin çevrelerini algılaması ve beyindeki diğer nöronlarla yeni bağlantılar kurabildiğini keşfettiklerini anlattı. Bunun için özellikle önemli olan 'büyüme konileri' adı verilen yapıların boyutunu büyük ölçüde artırdığını bulduklarını da araştırmanın verileri arasında olduğunu belirtti. Çalışmadaki bir diğer araştırmacı Dr. Ramon Martinez-Marmol, yaptıkları bu keşfin özellikle Alzheimer gibi hastalıklar için çok önemli olduğunu belirtti. Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bilişsel bozuklukları tedavi edebilecek ve bunlara karşı koruyabilecek kapasiteye sahip bir tedavi geliştirip geliştirmeyeceği ile ilgili önemli detaylar sunabileceğini de belirtti. Dr. Martinez-Marmol, biyoaktif bileşiklerin, beyne ulaştığında nöronların büyümesini düzenleyerek daha 'gelişmiş bir hafıza' yeteneğini nasıl etkilediğini bulmak için bu çalışmayı yaptıklarını anlattı. Araştırma projesini destekleyen Dr. Dae Hee Lee, aslan yelesi mantarlarının özelliklerinin antik çağlardan biri geleneksel Çin tıbbında hastalıkları tedavi etmek ve sağlığı korumak için uzun yıllar boyunca kullanıldığını dile getirdi. Dr. Lee, bu önemli araştırmanın, aslan yelesi mantarının bileşiklerinin moleküler mekanizmasını ve bunların beyin işlevi, özellikle hafıza üzerindeki etkilerinin anlaşılmasını sağladığını söyledi. Çalışma Journal of Neurochemistry'de yayınlandı.