Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aşırı Terleme Nedir? Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Aşırı terleme (hiperhidrozis) özellikle yaz aylarında hayatı kabusa çeviriyor ve kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkiliyor. Aşırı terleme bir hastalık belirtisi değil ancak hastaların bazı testlerinin yapılmış olmasına dikkat ediliyor. Pek çok tedavi yöntemi mümkün ancak cerrahi günümüzde en başarılı yöntem olarak yerini aldı.

Yayın Tarihi: 24.06.2023 22:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Aşırı Terleme Nedir? Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı terleme (hiperhidrozis) özellikle yaz aylarında hayatı kabusa çeviriyor ve kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkiliyor. El ve koltuk altındaki terleme göğüs kafesinin içindeki sempatik sistemin aşırı aktivasyonu ile ter yuvalarının aşırı çalışması ile meydana geliyor.

Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tanı Aşamaları

Aşırı terleme bir hastalık belirtisi değil ancak hastaların bazı testlerinin yapılmış olmasına dikkat ediliyor. Tüm hastaların öncelikle Endokrin uzmanına görünmüş olması isteniyor. Tiroid testlerinin yapılmış olmasına bakılıyor. Hastanın ailesinde aşırı terleme hikayesi olup olmadığı, uykuda terleme olup olmadığı, her iki tarafta terlemenin olup olmadığı ve yaşadığı bölge, iş ortamının ısı durumunu, kıyafet alışkanlığını sorgulanıyor.

Aşırı Terleme Tedavisi

Pek çok tedavi yöntemi mümkün ancak cerrahi günümüzde en başarılı yöntem olarak yerini aldı. Ameliyatlar yüksek oranda kalıcı çözüm sunuyor. Ancak bu ameliyatların da tecrübeli cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Çeşitli kremler, iyontoferez, ilaçlar ve botox uygulamaları da geçici çözüm sunuyor. Endoskopik Transtorasik Sempatektomi (ETS) ameliyatı genel anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrası bölge bir daha terlemiyor ancak hastaların kompansatuar terleme riski bulunmaktadır.