Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aşırı Sıcak Hava Dalgası: Nasıl Korunmalı?

Ülke genelinde yarından itibaren beklenen aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle uyarılarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, dış ortamlara çıkacak kişilere açık renkli kıyafetler giymelerini ve yanlarında su taşımalarını önerdi. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda gıda zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yaşlı ve çocukların sıcaktan daha fazla etkilendiğini ve sıvı kaybının hızlı olabileceğini vurgulayan Erdem, tansiyon yükselmeleri ve kalp krizi gibi durumlara karşı da önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 19:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Aşırı Sıcak Hava Dalgası: Nasıl Korunmalı?

Ülke genelinde yarından itibaren beklenen aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle uyarılarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, 'Dış ortamlara çıkılacaksa kıyafetlerin açık renkli olması, yanımızda daima su taşımamız gerekiyor' dedi. Sıcaklıkların yükseldiği dönemlerde gıda zehirlenmelerinin de arttığını kaydeden Erdem, yüksek sıcaklıklarda dışarıda bulunmak zorunda kalanlara önerilerde bulundu.

Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, aşırı sıcaklardan dolayı özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulunarak, 'Eğer dış ortamlara çıkılacaksa kıyafetlerin açık renkli olması, yanımızda daima su taşımamız gerekiyor' dedi.

Erdem, yüksek sıcaklıklarda tansiyon yükselmeleri, kalp krizi gibi durumlarla da karşılaşılabildiğini belirterek, bu nedenle hastaların düzenli kullandıkları ilaçları aksatmamaları, su tüketimine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Yüksek sıcaklıklarda dışarıda bulunmak zorunda kalanların mümkün olduğunca güneşten korunması gerektiğini ifade eden Erdem, şunları kaydetti: 'Eğer kişiler, yüksek sıcaklıkta uzun süre dışarıda kalacaksa, açık renkli kıyafetleri giydikleri gibi koruyucu şapkalar veya şemsiye gibi ürünlerle güneş ışınlarına direkt maruz kalmaktan kendilerini koruyabilirler. Eğer ki bir sıcak çarpmasıyla karşılaşılırsa, böyle bir hastayla yüz yüze kalınırsa yapılabilecek en iyi şey bu hastanın vücut sıcaklığını serinletmeye yönelik eylemler. Yani bir vantilatörün önüne su serperek, o serpilen suyun hastanın üzerine gelmesiyle vücut sıcaklığı düşürülebilir. Uygun bir ortam varsa vücut kıyafetleri çıkartılabilir. Ardından hastanın en kısa sürede hastane ortamına naklinin sağlanması gerekiyor.'