Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ASEAN'dan Gazze ve Myanmar'daki İnsani Krizlere Kınama

ASEAN, Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları kınadı ve Myanmar'daki şiddetin durdurulması için çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 13:34
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 13:34

ASEAN'dan Gazze ve Myanmar'daki İnsani Krizlere Kınama

ASEAN, Gazze'deki Saldırıları Kınadı

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), Gazze'de yaşanan insani krizin derinleşmesine ve sivillere, özellikle kadınlar ve çocuklara yönelik yapılmış saldırılara karşı güçlü bir tepki gösterdi. Laos'un başkenti Viyentiyan'da gerçekleştirilen 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ortak bir bildiri yayımlandı.

Bildiride Yer Alan Anlamlı İfadeler

ASEAN, yayımladığı bildiride, "Sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılar, endişe verici sayıda can kaybına yol açmakta ve gıda, su gibi temel ihtiyaçlara erişimi kısıtlamaktadır. Gazze'deki insani durumun daha da kötüleşmesine neden olan tüm bu saldırıları kınıyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.

İki Devletli Çözüm Çağrısı

Uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile BM Genel Kurulu kararları doğrultusunda tüm tarafları iki devletli çözüm yollarında çalışmaya davet eden ASEAN, Gazze'ye yönelik insani yardımların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Myanmar'daki İnsani Duruma Dikkat Çekildi

Bildiride, Myanmar'daki çatışmalar ve insani durum konusundaki endişelere de yer verildi. Myanmar'daki siyasi krizle ilgili çalışmaların sürdürüleceği belirtilerek, tüm şiddet eylemlerinin kınanması gerektiği ifade edildi. ASEAN, sivillere ve kamu alanlarına yönelik şiddetin derhal durdurulması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

Uluslararası Adalet Divanı'nın Görüşü

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline dair danışma görüşünü açıklayarak, bu toprakların hukuken tek bir bütün olduğunu belirtti. UAD, işgalin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Myanmar'daki Askeri Darbe ve Sonuçları

2021 yılında Myanmar'da gerçekleşen askeri darbe sonrası, ordunun yönetimi ele geçirmesiyle başlayan kriz, 1000'den fazla can kaybına yol açtı. Darbe karşıtı eylemlere karşı uygulanan sert müdahaleler, ülkenin derinlemesine bir çatışma ortamına sürüklenmesine neden oldu.