Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Araç Kullanırken Yakıt Tasarrufu Sağlamanın 7 Püf Noktası

Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte araç sürücüleri yakıt tasarrufu sağlamanın yollarını arıyor. İşte araç kullanırken yakıt tasarrufu sağlamanın 7 püf noktası.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 14:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Araç Kullanırken Yakıt Tasarrufu Sağlamanın 7 Püf Noktası

Araç Kullanırken Yakıt Tasarrufu Sağlamanın 7 Püf Noktası

Akaryakıt fiyatlarının giderek artmasıyla birlikte, araç sürücüleri kullandıkları yakıttan tasarruf etmenin yollarını aramaya başladı. İşte yakıt tasarrufu sağlamanın 7 püf noktası.

Son dönemde akaryakıt fiyatlarının sürekli artması, sürücüler için ciddi bir maliyet olmaya başladı. Özellikle aracı ile sürekli mesafe kat eden sürücüler "Nasıl yakıt tasarrufu sağlarım?" sorusunun cevabını arıyor. Benzin, LPG, ve motorin gibi araç yakıtı kullanan sürücüler için yakıt tasarrufu sağlamanın bazı püf noktaları var. İşte detaylar.

Hız Yapmaktan Vazgeçin

Trafikte araç kullanırken hız sınırlarını aşmak bir diğer adıyla hız yapmak sürücü ve yolcuların hayatını tehlikeye attığı gibi, yakıt kullanımını da arttırır. Yakıt tasarrufu sağlamanın en önemli unsurlarından biri aracı belirlenen hız limitleri içerisinde kullanmaktır.

Fren Zamanlamasına Dikkat

Özellikle metropollerde araç sayısının fazlalığı ve bazı güzergahların yoğun kullanımı trafik yoğunluğunun en önemli sebeplerinden biri. Araç sürücülerinin akan trafikte sık sık fren yapıp ardından gaza basması araç trafiğini tehlikeye attığı gibi yakıt tüketimini de arttırmaktadır. Mecbur kalmadıkça ani frenden kaçınmalıyız.

Aracı Devrinde Kullanın

Otomobillerde araç tüketimini en fazla artıran etkenlerden biri de devirsiz kullanım. Sürücülerin hızları fark etmeksizin sürekli yüksek devirde kullandıkları araçlar yakıt sarfiyatını oldukça artırır. Yakıt tasarrufu sağlamak için aracı 2000-3000 devir aralığında kullanmak gerekir.

Araç Bakımlarını Aksatmayın

Araçlarda sürücünün ve yolcuların güvenliği ayrıca yakıt tasarrufu için periyodik bakımlar aksatılmamalı. Deforme olmuş, yıpranmış ve bakımı geçmiş araç parçaları insan hayatını tehlikeye attığı gibi aracın performansını düşürüp yakıt tüketimini artırır.

Doğru Lastik Seçimi

Teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte araç lastikleri geçmişe nazaran daha kaliteli ve kullanışlı hale geldi. Bununla birlikte sürücüler yaşadıkları bölgenin iklim koşullarını göz önünde bulundurarak araçları için doğru lastikleri seçmek zorundadır. Doğru lastik seçimi trafikte güvenliği arttırdığı gibi yakıt tasarrufu konusunda da önemli derecede pay sahibi olur. Yaz aylarında yazlık lastikler, kış aylarında da kışlık lastikler kullanılmalıdır.

Vites Tercihleri

Özellikle manuel vitesli araçlarda aracın hızına ve devrine uygun vites tercihinin dışına çıkmak, aracın yakıt tüketimini oldukça artırır. Bunun yanı sıra aracın motorundan çıkan gürültü trafikteki yayalar için rahatsız edici seviyelere gelebilir.

Gereksiz Yük Taşıma

Araçların bagaj kapasiteleri doğrultusunda belirli ağırlıkta yükleri taşıdıkları biliniyor. Ancak sürücülerin araç kapasitelerini zorlayarak haddinden fazla yük taşımaya çalışması aracın daha fazla yakıt tüketmesine yol açar. Bu sebeple sürücülerin araçlarında bulunan gereksiz ağırlıklardan kurtulmaları ve belli miktarlardan fazla yükleri araçla taşımamaları gerekmektedir.