Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Apple'ın USB-C Geçişinde Karşılaşacağı Zorluklar

Avrupa Birliği'nin mobil cihaz üreticilerine USB-C standardını zorunlu kılmasıyla Apple'ın USB-C geçişi zorlu bir süreç olacak. Apple, değişikliğin çevreye zarar vereceği ve maliyetli olacağı argümanlarını ortaya koyarken, avantajlarından biri ise tek bir şarj kablosu kullanma ve daha hızlı veri aktarım hızları elde etme imkanı sağlamasıdır.

Yayın Tarihi: 04.09.2023 18:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Apple'ın USB-C Geçişinde Karşılaşacağı Zorluklar

Avrupa Birliği'nin Zorlaması

Avrupa Birliği, mobil cihaz üreticilerinin önümüzdeki yılın sonuna kadar USB-C standardını kullanmasını zorunlu kılarak Apple'ın elini zorladı. Dolayısıyla Apple şimdi istemediği bir zamanda bu değişikliği yapmak durumunda kalacak. Şirket 12 Eylül'de iPhone 15'i tanıttığında, USB-C konektörleri dört yeni telefon modelinin yanı sıra AirPods Pro'da da yer alacak ve Apple bunu müşteriler için büyük bir kazanç olarak tanımlayacak.

Apple'ın İyimserliği

Apple istemediği bir değişiklik konusunda neden bu kadar iyimser? Çünkü şirketin bu tip konularda katı bir kuralı var: Yeni bir ürünü tanıtırken ya da medya ile ilişki kurarken, her zaman güçlü bir pozisyondan hareket etmek ister. Apple'ın açılış sunumunda Avrupa Birliği'nden bahsedilmeyecek ya da geçtiğimiz birkaç yıl boyunca hükümetin USB-C'yi zorunlu kılma kararını birçok kez eleştirdiğine atıfta bulunulmayacak.

Apple'ın Karşı Çıkması

Bloomberg'in haberine göre Apple, değişime hala direnirken, milyarlarca eski kablonun çöpe gidebileceği göz önüne alındığında, değişikliğin çevreye zarar vereceği de dahil olmak üzere birkaç argüman ortaya koydu. Apple pazarlama şefi Greg Joswiak tarafından geçen yıl ortaya atılan bir başka gerekçe de, hükümetlerin ürün tasarımını etkilemesinin potansiyel olarak zararlı bir emsal oluşturmasıydı.

Dezavantajlar

Bu değişikliği yapmanın bazı dezavantajları da var. Apple, Lightning kullanan aksesuar üreticilerinden elde ettiği lisans gelirlerinin bir kısmını kaybedecek. Bu değişim için mühendislik kaynakları ve para ayırmak zorunda. Android ekosistemiyle uyumluluğun artması, müşterilerin Apple'dan ayrılmasını kolaylaştırabilir.

Geçişin Zorlukları

Apple bu endişeleri azaltmak için elinden geleni yapacak. Kutuya bir USB-C kablosu dahil edecek ve Lightning'i USB-C'ye dönüştüren çok sayıda adaptör olmasını sağlayarak geçişin mümkün olduğunca sorunsuz olmasına yardımcı olabilir. Ancak şirketin elini kolunu bağlayan noktalardan biri de şarj adaptörleri. Apple her yeni iPhone ile birlikte bir USB-C kablosu sunsa bile, kullanıcıların uyumlu bir şarj adaptörüne ihtiyacı olacak.