Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Antarktika'da Karpuz ve Kavun Yetiştirildi

Dünyanın en soğuk kıtası Antarktika'daki Vostok İstasyonunda Rus araştırmacılar tarafından yapılan bir deneyde, serada karpuz ve kavun yetiştirildi. Araştırmacılar, uygun koşullar sağlayan bir sera oluşturarak tohumları ekti ve 103 gün sonra sekiz olgun meyve elde etti. Bu, Vostok İstasyonunda yetiştirilen ilk yiyecek türü değildi, daha önce de çeşitli bitkiler başarıyla yetiştirilmişti.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 12:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Antarktika'da Karpuz ve Kavun Yetiştirildi

Dünyanın en soğuk kıtası olarak bilinen Antarktika'daki Rus araştırma merkezi Vostok İstasyonunda bulunan Rus araştırmacılar, yapılan bir deney sonucunda serada karpuz ve kavun yetiştirdi.

Arktik ve Antarktik Araştırma Enstitüsünün (AARI) Rus Antarktik Seferinden araştırmacılar, Agrofizik Araştırma Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsünden meslektaşlarıyla birlikte Vostok İstasyonunda hava sıcaklığını ve nemi, sulu meyveler için uygun koşullara yükseltebilecekleri bir sera oluşturdular.

Araştırmacıların, karpuz ve kavun tohumlarını ince bir toprak tabakasına ektikleri ve güneş ışığını taklit eden özel bir aydınlatma kullandıkları ifade edildi.

Tohumların ekilmesinden tam 103 gün sonra ortaya sekiz olgun ve tatlı meyve çıktığı belirtilirken, yetiştirilen kavunların da her birinin yaklaşık 1 kilogram ağırlığında ve 13 santimetre çapında olduğu kaydedildi.

Karpuz ve kavunların Vostok İstasyonunda yetiştirilen ilk yiyecek türü olmadığı, aynı zamanda 2020 yılında araştırmacıların dereotu, fesleğen, maydanoz, roka ve lahana da dahil olmak üzere çeşitli bitkileri başarıyla yetiştirdiği belirtildi.