Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Antarktika Okyanusu'ndaki Deniz Buzu Kaybı

Antarktika Okyanusu'ndaki deniz buzu, önceki kış kayıtlarının çok altında ve rekor sıcaklıkların etkisiyle erimeye devam ediyor. Uzmanlar, bu durumun Antarktika'nın küresel sıcaklıkların düzenleyicisi olan buz tabakasının istikrarını tehdit ettiğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 09:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Antarktika Okyanusu'ndaki Deniz Buzu Kaybı

Antarktika Okyanusu'nun yüzeyindeki buzun büyüklüğü şu anda 17 milyon kilometrekareden daha az yani deniz buzu eylül ortalamasından 1.5 milyon kilometrekare daha küçük ve önceki kış kayıtlarının çok altında.

Bilim insanları, bu yılki rekor sıcaklıktaki okyanusların muhtemelen buna katkıda bulunan bir faktör olduğunu öne sürerek, sıcak suyun donmadığını ifade etti.

Dünya'nın Buzdolabı Radyatöre Dönüşüyor

Libya'da dehşet verici şekilde kendini gösteren küresel iklim değişikliği karşısında Antarktika'nın devasa buz tabakası bile pes ediyor. Antarktika'yı çevreleyen deniz buzu, daha önce kaydedilen tüm kış seviyelerinin çok altında çıktı. Uzmanlar, Antarktika'nın Dünya'nın buzdolabından radyatörüne dönüşebileceğini söylüyor.

Buz-Albedo Etkisi

Daha fazla deniz buzu yok oldukça, okyanusun güneş ışığını yansıtmak yerine emen karanlık bölgeleri ortaya çıkar, yani ısı enerjisi suya eklenir ve bu da daha fazla buzu eritir. Bilim insanları buna buz-albedo etkisi adını veriyor. Antarktika'nın küresel sıcaklıkların düzenleyicisi olarak olağan rolünü bozabilir.