Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Antalya Serbest Bölgesi Yat Üretiminin Merkezi Haline Geliyor

Antalya Serbest Bölgesi, ürettiği süper lüks yatlarla ülke ekonomisine döviz katkısı sağlarken aynı zamanda kentteki istihdamı da artırıyor. Uluslararası şirketlere ev sahipliği yapan serbest bölge, elektronik, yazılım ve medikal sektörlerinde üretim yapılıyor. Rusya ve Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle yatırımcılar Türkiye'ye yönelirken, bölgede teknoloji transferi de sağlanıyor. Kadın istihdamının yüksek olduğu bölgede 21 milyon dolarlık yeni bir yatırım projesi üzerinde çalışılıyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 05:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Antalya Serbest Bölgesi Yat Üretiminin Merkezi Haline Geliyor

Turizm Cenneti Antalya'nın Yat Üretimi Merkezi

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ASBAŞ), Antalya'nın dünyaya açılan gözü olarak nitelendiriliyor. Kentte yat üretiminin merkezi olan ASBAŞ, üretilen süper lüks yatları ihraç ederek ülke ekonomisine döviz katkısı sağlıyor ve aynı zamanda kentteki istihdamı da olumlu etkiliyor. Antalya Limanı'na bitişik olan serbest bölge, yaklaşık 800 bin metrekarelik alanıyla yatırımcıların ilgisini çekiyor. Elektronik, yazılım ve medikal sektörlerinde üretim yapan şirketlerin de yer aldığı serbest bölge, uluslararası çok sayıda şirkete ev sahipliği yapıyor.

Yatırımcılar Rusya ve Ukrayna'dan Türkiye'ye Yöneldi

Rusya-Ukrayna savaşının uzun süreli etkileri nedeniyle uluslararası ticaret yapan firmalar, zorlu dönemlerinde rotayı Türkiye'ye çevirdi. ASBAŞ, kent merkezinde olması ve hava şartları nedeniyle kışın dahi üretim yapma imkanı sunuyor. Bu nedenle Rus ve Ukraynalı firmalar, ASBAŞ'a büyük ilgi gösteriyor. İngiltere, Rusya, Ukrayna, Litvanya, Brezilya, Çin, ABD ve İspanya'dan yatırım talepleri bulunan 14 firma sırada bekliyor.

Teknoloji Transferi ve İstihdam Artışı

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgede 88 firmanın faaliyet gösterdiğini ve yabancı sermayeli işletmelerin bölgede üretime başlamasıyla teknoloji transferinin sağlandığını belirtiyor. Türkiye'deki diğer serbest bölgelerin de genişlemek için ciddi talepleri olduğunu söyleyen Gürses, Antalya'nın diğer bölgelere nazaran daha avantajlı olduğunu vurguluyor. Bölgenin kendi limanına sahip olması, cazip arazi kiraları ve yetişmiş eleman bulunabilirliği, yatırımcıları cezbeden faktörler arasında yer alıyor. Elektrik, elektronik ve yazılım alanında taleplerin arttığını belirten Gürses, gençlerin bu firmalarda yeni bilgiler edinerek farklı alanlarda kullanabileceklerini veya kendi şirketlerini kurabileceklerini ifade ediyor.

Kadın İstihdamının Artması

Bölgede kadın çalışanların oranının yüzde 75 olduğunu belirten Gürses, kadınların daha çok kablo, elektronik ve medikal firmalarında istihdam edildiğini aktarıyor. Antalya Serbest Bölgesi'ne 2018 yılından bu yana 21 milyon dolar yatırım yapıldığını ve yeni bir yatırım projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Gürses, bölgede 7 binden fazla kişinin istihdam edildiğini ve yat üretim merkezinin yenilendiğini ifade ediyor.