
Antalya'da Organ Bağışı Örneği
Antalya'da, 13 yıl arayla çocuklarına böbrek bağışında bulunan bir aile, organ bağışının önemine vurgu yaptı. Aile üyeleri, nakil sonrası yaşadıkları deneyimleri paylaşarak organ bağışında bulunmak isteyenleri cesaretlendirdi.
Oğul İçin İlk Bağış
Nevşehirli Songül Çiftçi ve Fahri Efe çifti, 2012 yılında böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren oğulları Fatih Efe için en iyi çözümün organ nakli olduğunu öğrendiler. Anne Songül Çiftçi, oğlunun diyalizde yaşadığı zorlukları gözlemleyerek böbreğini bağışlama kararı aldı.
Gerekli tıbbi testlerin yapılmasının ardından, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu liderliğindeki ekip, başarılı bir nakil işlemi gerçekleştirdi.
Ablaya İkinci Bağış
Fatih Efe'nin ablası 2014 yılında aynı hastalıktan muzdarip olduğunda, ailede böbrek nakli konusundaki bilinç artmıştı. Bu sefer, babaanne Gülser Efe devreye girerek torununa böbrek bağışında bulundu ve işlem yine başarıyla tamamlandı.
Kızına Yapılan Son Bağış
On yıl sonra Ayşe Pekcanlı, nakil yapılan böbreğin iflas etmesi sonucu yeniden organ nakline ihtiyaç duydu. 4 gün önce gerçekleştirilen diğer bir nakil işlemi, bu sefer babası Fahri Efe'den alınan böbrekle yapıldı.
Organ Bağışına Çağrı
Donör olan anne ve baba ile böbrekleri nakledilen iki çocuk, organ bağışının hayat kurtarıcı etkisini vurguladı.
Ayşe Pekcanlı (29), "Diyaliz sürecim çok zordu. Şimdi doya doya yiyip içiyorum. Organ bağışı hayat kurtarır. Organlarımız toprak olmasın. Daha çok insan bağışçı olsun." dedi.
Fahri Efe, "Kızım için böbrek bağışlarken hiç tereddüt yaşamadım." diyerek organ bağışına çağrıda bulundu. Fatih Efe (27) de, "Diyaliz süreçlerimiz çok zor geçti. Organ bağışı, nakil bekleyen hastalar için hayati bir önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.
Uzmanın Değerlendirmesi
Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, ailede başarıyla gerçekleştirilen nakil işlemleri sonrası baba ve kızın sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti. Aliosmanoğlu, organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak, kadavradan organ bağışının istenen düzeye ulaşmadığını ifade etti.
Antalya'da 13 yıl arayla çocuklarına böbreklerini bağışlayan anne Songül Çiftçi (solda), baba Fahri Efe ile nakil olan kardeşler Ayşe Pekcanlı ile Fatih Efe (sağda), organ bağışı çağrısında bulundu. Fatih Efe ile 13 yıl önce oğluna böbreğini bağışlayan annesi Songül Çiftçi, gazetecilere açıklama yaptı.
Antalya'da 13 yıl arayla çocuklarına böbreklerini bağışlayan anne Songül Çiftçi (solda), baba Fahri Efe ile nakil olan kardeşler Ayşe Pekcanlı ile Fatih Efe (sağda), organ bağışı çağrısında bulundu. Fatih Efe ile 13 yıl önce oğluna böbreğini bağışlayan annesi Songül Çiftçi, gazetecilere açıklama yaptı.