Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Amazon, Ohio'da Yeni Veri Merkezi İçin 78 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

Amazon, Ohio'da yeni bir veri merkezi için 78 milyar dolarlık yatırım yapacak. Microsoft ise Windows işletim sistemi için 'Copilot' kişisel asistanı getiriyor. Yeni asistandan ilk görüntüler geldi ve şu anda dahili olarak test ediliyor.

Yayın Tarihi: 27.06.2023 01:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Amazon, Ohio'da Yeni Veri Merkezi İçin 78 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

Amazon, Ohio'da Yeni Veri Merkezi İçin 78 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

ABD'li e-ticaret devi Amazon tüm hızıyla dört bir yana yayılmaya devam ediyor. Dünyanın neredeyse her noktasına ulaşan dev şirket büyük bir yatırım daha yapacağını duyurdu. Amazon'un Web Hizmetleri birimi (AWS) veri merkezini genişletmek için Ohio'da 78 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Amazon'dan yapılan açıklamada ek olarak AWS'nin yaklaşık 10 yıl önce Ohio'da veri merkezleri kurmaya başladığı hatırlatıldı.

EN BÜYÜK İSTİHDAM OHİO'DA

Açıklamada AWS'nin 2015'ten bu yana Ohio'da yılda ortalama 3 bin 500'den fazla tam zamanlı işi destekleyen 63 milyar dolar yatırım yaptığına işaret edilen açıklamada Amazon'un Ohio'nun en büyük özel sektör çalışanları arasında yer aldığı vurgulandı. Açıklamada Ohio'daki veri merkezi operasyonlarını genişletmek için 2030'a kadar tahmini 78 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağı ek yatırımın AWS tesislerinde inşaat operasyon ve yerinde bakım yoluyla yerel işletmelerde yüzlerce doğrudan iş sağlayacağı ve binlerce ek işi destekleyeceği kaydedildi.

Microsoft, Windows İçin Yapay Zekalı Kişisel Asistan 'Copilot' Geliştiriyor

Yapay zeka alanında attığı adımlarla dikkat çeken Microsoft, Windows işletim sistemi için 'Copilot' kişisel asistanı getiriyor. İlk görüntüler geldi. BingChat, yani Microsoft Edge'e ChatGPT'yi entegre eden Microsoft, yapay zekada devrim yapan ilk şirketlerden biri olmuştu. Bu alanda emin adımlarla ilerleyen şirket, şimdi Windows işletim sistemi için kişisel asistan 'Copilot'u getiriyor. Yeni asistandan ilk görüntüler geldi.

Copliot, Windows cihazların yeni asistanı olacak. Microsoft'un daha önce duyurusunu yaptığı ve gelecekte Windows 11 ile kullanmaya sunacağını açıkladığı Copilot'tan ilk görüntüler geldi. Şu anda dahili olarak test edilen asistan, sadece sınırlı sayıda kişi tarafından erişilebilir durumda. Copilot ile yapay zekalı kişisel asistanı kullanıcılara getirmeye hazırlanan Microsoft, Bing arama motoruyla doğal dilde iletişim kurmasını sağlayan OpenAI chatbot GPT-4 teknolojisine dayalı bir konuşma botu olan Bing Chat'in güncellenmiş bir sürümü olarak karşımıza çıkacak.

Windows Copilot ile Microsoft, Bing Chat ve Microsoft Edge'i Windows 11'e daha fazla entegre edebilir. Örneğin, Word veya PowerPoint gibi belirli uygulamaları açmasını veya Windows özellik ayarlarını yapmasını isteyebileceksiniz. Bu kadarıyla da sınırlı kalmayacak. Örneğin bir makale okuduğunuz sırada Copilot kenar çubuğunu açıp; 'özet' ya da 'yeniden yaz' veya 'açıkla' gibi istemlerde bulunabilirsiniz. Ek Copilot, daha sonra makalenin içeriğine göre uygun sonuçları sunacak. Ek olarak Copilot'a genel veya uzmanlık gerektiren sorular da sorabilirsiniz. Yine ChatGPT gibi en uygun cevabı sizler için verecektir.

Şu anda test edilen kişisel asistan, önümüzdeki haftalarda Windows 11 kullanan Insider, yani beta kullanıcılarına sunulacak. Birkaç ay sonra da muhtemelen genel olarak sunumu gerçekleşecektir.