Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aman Dikkat! Çayı böyle demlemek kansere yol açıyor...

Çayın yanlış demlenmesi kanser riskini artırıyor. Çayı demlerken dikkat edilmesi gereken adımlar vardır. Çayın doğru demlenme yöntemleri ile sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.

Yayın Tarihi: 26.06.2023 16:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Aman Dikkat! Çayı böyle demlemek kansere yol açıyor...

Çayın Yanlış Demlenmesi Kanser Riskini Artırıyor

Çay demlemek kültürümüzde bir sanattır ve bazı sanatçılar tarafından demlenen çayın tadı bambaşka olur. Ancak çayın tadı ve rengi kadar sağlığa etkisini de bilmemiz gerekiyor. Çayı yanlış demlemek kanser riskini ortaya çıkarıyor. Çay içmek isterken sağlığınızda olmamak için dikkat etmelisiniz.

Ocakta Bekletmeyin

Çayı demlendikten sonra ocakta bekletilmesi sürekli olarak ısınmasına yol açacaktır. Sürekli ısınan çay içerisinde aşırı ısıya maruz kalmasından dolayı kanserojen madde oluşumu yayılmaya başlar. Sürekli ısınan çayı bu şekilde alıp içmek de ham tadı acı hem de sağlığa zarar veren bir tüketim tekniğidir.

Çayı Kaynar Su ile Demlemeyin

Çayın kaynar su ile demlenmesi de kanser riskini ortaya çıkaran bir başka durum. Çayın içerisine eklenecek olan suyun kaynama noktasına ulaşmamış olması gerekiyor. Kaynar suyun çayı demlemek için kullanılması ve ardından demlenme esnasında ısınmaya devam etmesi sağlık açısından fazlasıyla riskli.

Çayı Direkt Bardağa Dökmeyin

Bardaklara özellikle aşırı ısınmış çayın direkt olarak dökülmesi bakteri oluşumuna neden oluyor. Çayın daha sağlıklı olması için çayı dökeceğiniz bardağı önce kaynar su ile ısıtmanız gerekiyor. Çalkalanan bardaktaki suyu döküp çayı sonrasında doldurun. Bu ayrıca bardağın çatlamamasını sağlayacaktır.

Demliğe Çayı Koymak İçin Bekleyin

Çay hazırlarken yapılan hatalardan biri de çay suyunun uygun sıcaklığa gelmesini beklemeden üst demliğe yaprak çayların eklenmesidir. Bu durum çay yapraklarının rutubet çekmesine ve yine sağlığınızı tehdit etmesine yol açar.

Çayı Çok Bekletmeyin

Çay hazırlandıktan sonra demlerin çökmesi ve çayın kendine gelmesi için bir süre beklenir. Bu bekleme esnasında ise çay sürekli olarak ısıya maruz kalır. Bu durum da yine yüksek ısıya maruz kalmasından dolayı kanser riskini ortaya çıkarır. Çayın demlenmesi ve kendine gelmesi için 5-6 dakika yeterli olacaktır.