Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Alzheimer'ın Ana Nedeni ve Önlemler

İngiltere'de Alzheimer Araştırmaları Merkezi, giderek daha fazla bunama rahatsızlığıyla karşılaşıldığına dair uyarıda bulunuyor. Ancak elde edilen son kanıtlara göre; bunama vakalarının %40'ı önlenebilirler. İlerleyen yaşlardaki en büyük risklerden biri olan alzheimer, demans gibi nörodejeneratif rahatsızlıklara karşı önlem almak büyük önem taşıyor. Bu noktada özellikle nörolojik olarak ortaya çıkan altı risk faktörüne dair yaşamı düzenlemek, bunamayı büyük oranda engelliyor. İşte o faktörler (Sabah)

Yayın Tarihi: 20.10.2023 14:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Alzheimer'ın Ana Nedeni ve Önlemler

Alzheimer'ın Ana Nedeni Ortaya Çıktı

İngiltere’de Alzheimer Araştırmaları Merkezi, bunama hastalıklarının arttığı konusunda uyarılarda bulundu. Son bulgulara göre; “bunama vakalarının %40’ı” önlenebilir durumda. Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar, yaş ilerledikçe en büyük tehlikelerden biri. Bu yüzden bu tür hastalıklara karşı korunmak çok önemli. Bu amaçla nörolojik olarak belirlenen altı risk faktörüne dikkat ederek yaşam tarzını değiştirmek, bunamayı büyük ölçüde önleyebilir.

Sigara İçmek

Sigara içmek, demans için risk faktörü olan inme veya beyindeki kanamalar gibi damar sorunlarının oluşma ihtimalini yükseltiyor. Sigara dumanındaki zehirli maddeler, Alzheimer hastalığının sebebi olan hücrelerde iltihaplanma ve stres yaratıyor. Sigara içilen yerde bulunmanın, demans ile bağlantılı olduğu da ortaya çıktı. Bu dumana maruz kaldıkça, risk de artıyor.

İşitme Kaybı

İşitme kaybı olanların demans geliştirme şansının daha fazla olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Nedeni tam olarak bilinmese de, iletişim zorluklarının etkili olabileceği söyleniyor. Başkalarıyla konuşmak için, işitme problemi olanlar bir işitme cihazı kullanabilir.

Yüksek Tansiyon

Alzheimer Derneği, uzun süreli araştırmaların, orta yaş ve sonrasında yüksek kan basıncının vasküler demans riskini artırabileceğini gösterdiğini belirtiyor. İdeal kan basıncı okuması 120/80 mmHg ile 140/90 mmHg arasındadır ve şu şekilde sağlanabilir: Tuz alımını kısıtlamak, az yağlı dengeli beslenme, kafeinden uzak durmak, sigara ve alkolden kaçınmak.

Fiziksel Hareketsizlik

Daha aktif olmak, yüksek kan basıncını ve bunama riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ulusal Sağlık Servisi, yetişkinlere her hafta en az 150 dakika egzersiz yapmalarını öneriyor. Bu hedefi kolaylaştırmak için, haftada beş kez 10 dakikalık üç aktivite yapmak faydalı olur.

Alkol Tüketimi

Alzheimer Derneği, “Alkol tüketimi beyne zarar verebilir” diyerek bu konuda dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyor. “Alkol kullananların, beyindeki farklı bölgeler arasında sinyal ileten beyaz madde miktarında azalma yaşama ihtimali daha fazladır” diyen uzmanlar, demans riskinin çok yükseldiğini ifade ediyor.

Sosyal Temastan Uzak Kalmak

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), sosyal izolasyonun yüzde 50 daha fazla bunama riski ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Yakın aile üyeleriniz ve arkadaşlarınızla sık sık görüşmek, sosyal olarak bağlı kalmak için bir yol olabilir. Yeni bir aktiviteye katılmayı, bir kitap kulübüne üye olmayı, gönüllü çalışmayı veya sosyal bir hobi edinmeyi düşünün. Market alışverişine gittiğinizde bile günlük iletişimi artırmak fayda sağlayabilir.