Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Alzheimer Hastalığına Karşı Yeni Umut: Leqembi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen Leqembi isimli ilaca tam onay verdi. Araştırmalar, 18 aylık tedavi süreci sonunda hastalığın ilerlemesini yüzde 27 yavaşlattığını gösteriyor. İlaç, beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef alıyor. Uzmanlar, ilacın hastalığı durdurmayacağı ve yalnızca ilk evredeki hastaların daha bağımsız hareket edebilmelerini sağlayabileceğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 08.07.2023 01:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Alzheimer Hastalığına Karşı Yeni Umut: Leqembi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden Onay Aldı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen Leqembi isimli ilaca tam onay verdi. Bu ilaç, ocak ayında ön onayı alınan ve yetişkinlerde görülen Alzheimer hastalığını yavaşlatma potansiyeli ile dikkat çeken ilk ilaç oldu.

'Güvenli ve Etkili' Tedavi

FDA'nın Nörobilim Ofisi yetkilisi Teresa Buracchi, bu onay ile ilacın Alzheimer hastaları için 'güvenli ve etkili' bir tedavi olduğunu belirtti. Araştırmalar, 18 aylık tedavi süreci sonunda hastalığın ilerlemesini yüzde 27 yavaşlattığını gösteriyor. İlacın, beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef aldığı belirtiliyor.

Türünün İlk Örneği

Leqembi, hafıza ve düşünme yeteneklerindeki zayıflamayı yavaşlatabileceğini ortaya koyan ilk ilaç olarak gösteriliyor. Piyasadaki diğer ilaçlar genellikle hastalığın semptomlarını hedef alıyordu. Ancak uzmanlar, ilacın hastalığı durdurmayacağı ve yalnızca ilk evredeki hastaların daha bağımsız hareket edebilmelerini sağlayabileceğini belirtiyor.