Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altının Gerçek ve Sahte Olanını Nasıl Anlarız?

Altın takılarınızın gerçek olup olmadığını anlamak için evde yapabileceğiniz basit testler vardır. Sahte altın takılar daha parlak görünür, ışıklara göre renk değişimi gösterir ve daha hafiftir. Gerçek altın ise rengi değişmez, kırılma veya matlaşma gibi durumlar olmaz. Evde yapabileceğiniz cilt testi, makyaj testi, mıknatıs testi ve şamandıra testi ile takılarınızın gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 22.10.2023 10:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altının Gerçek ve Sahte Olanını Nasıl Anlarız?

Altın Her Zaman Tercih Edilen Bir Mücevherdir

Altın, mücevherler arasında her zaman tercih edilen bir metal olmuştur. Işıltısı ve zarafetiyle herkesin favorisi olmuştur. Özellikle 14 ayar altın ürünler, takılarda çok tercih edilen bir seçenektir. Ancak altının gerçek olması, onun şıklığını etkileyecektir. Gerçek altın genellikle ışıltılı ve parlak bir görünüme sahiptir. Ayrıca altın, yıllar boyunca kraliyet sembollerinde kullanılmış olmasıyla da zenginliği yansıtır.

Gerçek Altın ile Sahte Altın Arasındaki Farklar

Günümüzde takı tasarımlarının taklitleri oldukça fazladır. Her takı gerçek olmayabilir, ancak gerçeğe yakın yapılmış birçok altın takı bulunmaktadır. Sahte altın ise başka bir maddenin 24 ayar altın ile kaplanmasıyla oluşur. Ancak evinizde yapabileceğiniz küçük testlerle takılarınızın sahte olup olmadığını anlamanız mümkündür.

Sahte Altın Takıların Özellikleri

  1. Altının sahtesi gerçeğine göre daha fazla parlak görünüme sahiptir.
  2. Sahte olan takıda ışıklarda renk değişimleri olur.
  3. Sahte altın, gerçek altına göre çok daha hafiftir.
  4. Orijinal altının rengi hangi ışık altında olursa olsun değişmez.
  5. Orijinal altında kırılma veya matlaşma gibi durumlar olmaz.

Sahte Altını Nasıl Anlarız?

  • Cilt Testi

    Altın olduğunu düşündüğünüz takıyı avucunuza alın ve bir süre bekleyin. Eğer elinizde mavi-yeşil arasında renkler bırakıyorsa takınız gerçek kaplama değildir.

  • Makyaj Testi

    Elinizde sıvı fondöten ve pudra varsa, altın olduğunu düşündüğünüz takıyı cildinize bastırın. Eğer altın cildinizde siyah bir leke bırakıyorsa gerçek altındır.

  • Mıknatıs Testi

    Altın takınızı bir zemine yerleştirin ve yanına bir mıknatıs koyun. Eğer mıknatıs altın takınızı çekiyorsa, takınızın sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Çünkü altın manyetik değildir.

  • Şamandıra Testi

    Bir kaba su doldurun ve altın takınızı su dolu kabın içine bırakın. Eğer takı yüzüyorsa, sahte olduğunu gösterir. Eğer takı dibe batıyorsa, gerçek altındır.

Yukarıda bahsettiğimiz testleri evinizde uygulayarak takılarınızın gerçek olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.