Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın Portakal Film Festivali: 60 Yıllık Bir Sinema Geleneği

Altın Portakal Film Festivali, Türk sinemasının erken döneminde yerli ve özgün sinemanın takdir edildiği bir göstergesi olarak 60. yaşını kutluyor. Festivalin gelişimi ve geçmişi, mütevazı başlangıcından bugünlere kadar olan süreci kapsıyor. Ancak son festivalde yaşanan zorluklar ve festival başkanının hastalığı, hüzünlü bir atmosfer yaratmıştır. Ayrıca sinema dünyasının kaybettiği Azize Tan'ın annesi de anılmıştır.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 10:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın Portakal Film Festivali: 60 Yıllık Bir Sinema Geleneği

Altın Portakal Film Festivali'nin Tarihi

Altın Portakal Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl 60’ıncı yaşını kutlayacak. 1964 yılında Metin Erksan’ın yönettiği “Acı Hayat” ile Halit Refiğ’in yönettiği “Gurbet Kuşları” filmlerinin ödüllendirildiği ilk festival, bugünden bakıldığında Türk sinemasının erken döneminde çiçek açmaya başlamış “ulusal” yani “yerli ve özgün sinema” anlayışının takdir edilişinin bir göstergesidir.

Festivalin Gelişimi

Antalya Altın Portakal Film Festivali’yle 1986’da tanıştım. Festivalin ilk yıllarda çok mütevazı şartlarda yapıldığını, kalacak doğru düzgün otel bulunmadığı için konukların bungalovlarda kaldığını, her yıl giderek artan bir şekilde festivalin şehre, şehrin festivale omuz vererek bu günlere gelindiğini artık Altın Portakal’a ilgi duyan herkes biliyor.

Geçmişten Günümüze

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali (3 Ekim-10 Ekim 2020) SİYAD jürisi üyelerinden biriydim. Korona salgınının tam göbeğinde festivale tahsis edilen özel bir uçakla Antalya’ya uçmuştuk. Festival sadece seyircisiz değil aynı zamanda başkansızdı! Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Başkanı Muhittin Böcek, virüs kaparak hastalanmış daha sonra da entübe edilmişti.

Sinema Dünyasının Kaybı

Bir hafta önce SİYAD Başkanı Esin Küçüktepepınar’dan mail geldi: “Ayvalık Uluslararası Film Festivali direktörü, İstanbul Film Festivali eski direktörü, sevgili arkadaşımız Azize Tan, biricik annesi Süheyla Tan'ı kaybetti.” Sevgili Azize İstanbul Film Festivali direktörü olduğu yıllarda bizlere çok destek olan sinema yazarı dostu bir direktördü.