AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak.
Ek mali yükümlülük, Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler harici menşeli ürünlere uygulanacak. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalattan alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek. Karar yayımını takip eden üçüncü gün yürürlüğe girecek.
ADRESE TESLİM BİR KARAR MI?
Bu gelişmeler sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, "Altın ithalatında adrese teslim bir karar da olabilir mi?" sorusunu sorarak şu ifadelere yer verdi:
"Bu karar yurttaşlar niye altın talep ediyor sorusunun yanıtı değil. Araba yine atın önüne koşulmuş. Sebebe değil sonuca tepki verilmiş. Kök mesele enflasyona odaklanılmalı, enflasyonun sonucuna değil."
KOTA UYGULAMASI GETİRİLECEK
Öte yandan Borsa İstanbul üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için "kota uygulaması" getirilecek.
Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş ekonomiye ilişkin yorumlarına bir yenisi daha ekledi. Özgür Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1 gram altı altın satışının yasaklamasına ilişkin dolandırıcılık uyarısında bulundu. Genelgeye göre artık rafineriler en az 1 gram altın en fazla 100 gram altın üretebilecek. Bu durum ise gücü gram altın almaya yetmeyen vatandaşı mağdur edecek.
Özgür Demirtaş’tan 1 gram altı altın uyarısıSabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da 1 gram altı altın kararı sonrası X hesabından paylaşımda bulundu. Demirtaş, dolandırıcılığa yol açabileceğini savundu. "1 gram altın satışının yasaklanması dolandırıcılara yol açar"
Özgür Demirtaş, "1 gram altı altın satışının yasaklanması, dolandırıcılara yol açar. İnsanlar adına toplu altın alacağını iddia eden dolandırıcılar çıkar." dedi.
Özgür Demirtaş’tan altın ithalatına kota getirilmesine eleştiri
Altın ithalatındaki ve cari açıktaki yükselişi engellemek isteyen AK Parti iktidarı yeni bir adım attı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına kota uygulama kararı aldı.
Karar, Borsa İstanbul tarafından aracı kurumlara iletildi. Türkiye’nin işlenmemiş altın ithalatı, ocak-temmuz döneminde yıllık yüzde 180,4 artarak 19,4 milyar dolara yükselmişti.
"Kota yerine İnsanların neden altın aldığı sorgulanmalı"
Altın ithalatına ‘kota’ uygulamasına getirilmesine de değinen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, "İthalata kota koymak yerine insanların neden altın aldığını sorgulamalı. İnsanlar faizin baskılandığı yerde kendilerini enflasyondan korunmak için değişik enstrümanlara yöneliyorlar. Enflasyon kötülüklerin anasıdır. Onu yok etmeden, sonuçlarıyla mücadele etmek yanlıştır." ifadelerini kullandı.