Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın İthalatına Kota Uygulaması ve Sonuçları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları sonrasında altın ithalatına kota uygulaması başlatıldı. Bu uygulama sektörde haksız rekabete ve kayıt dışı uygulamalara neden olmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu uygulamayı tekrar değerlendirmesi ve konsensus içinde bir çözüm bulması gerekmektedir.

Yayın Tarihi: 28.08.2023 08:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın İthalatına Kota Uygulaması ve Sonuçları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, cari açığı azaltacak adımlar atacakları ve risk primini düşürecekleri yönündeki açıklamalarının ardından, altın ithalatına kota uygulaması başlatıldı.

Kota Uygulamasının Detayları

08.08.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile altın ithalatına getirilen miktar kotası belirlendi. Ayrıca, kıymetli metallerden eşya ithalatında ek mali yükümlülük getirildi.

Kota Uygulamasının Analizi

Bugün altın ithalatına getirilen kota uygulaması ve sonuçlarını analiz etmeye çalışacağım. Bu uygulama sektörde haksız rekabete ve kayıt dışı uygulamalara neden olmaktadır.

Kota Uygulamasının Sonuçları

Kota uygulaması, eşitlik ilkesinin gözetilmemesine ve yan yollara sapılmasına neden olmaktadır. Altın ithalatı istisna olan işletmeler, bu haklarını gayri resmi olarak devretmekte ve kaçak yollarla altın getirilmektedir.

Çözüm Önerisi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu uygulamayı sektörün bütün paydaşları ile birlikte tekrar değerlendirmesi ve konsensus içinde bir uygulama belirlemesi gerekmektedir. Haksız rekabete ve kayıt dışı uygulamalara neden olmadan sorun çözülmelidir.