Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın İthalatına Kota Getirilmesine Özgür Demirtaş’tan Yorum: Dolandırıcılara Yol Açar

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 gram altı altın satışının yasaklamasına ilişkin dolandırıcılık uyarısında bulundu. Ayrıca, altın ithalatına kota getirilmesine eleştirilerde bulundu.

Yayın Tarihi: 10.08.2023 14:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın İthalatına Kota Getirilmesine Özgür Demirtaş’tan Yorum: Dolandırıcılara Yol Açar

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş ekonomiye ilişkin yorumlarına bir yenisi daha ekledi. Özgür Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1 gram altı altın satışının yasaklamasına ilişkin dolandırıcılık uyarısında bulundu.

Genelgeye göre artık rafineriler en az 1 gram altın en fazla 100 gram altın üretebilecek. Bu durum ise gücü gram altın almaya yetmeyen vatandaşı mağdur edecek.

Özgür Demirtaş’tan 1 gram altı altın uyarısı

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da 1 gram altı altın kararı sonrası X hesabından paylaşımda bulundu. Demirtaş, dolandırıcılığa yol açabileceğini savundu. “1 gram altın satışının yasaklanması dolandırıcılara yol açar”

Özgür Demirtaş, “1 gram altı altın satışının yasaklanması, dolandırıcılara yol açar. İnsanlar adına toplu altın alacağını iddia eden dolandırıcılar çıkar.” dedi.

Ekonomist Demirtaş paylaşımın devamında enflasyon vurgusu yaptı.

Demirtaş, “Bu tip yasaklar yerine, insanların enflasyondan korunacağı yolları neden kapattık diye düşünmek lazım… Siz yolları kaparsanız, insanlar alternatif yatırıma yönlenirler.” değerlendirmesinde bulundu.

Özgür Demirtaş’tan altın ithalatına kota getirilmesine eleştiri

Altın ithalatındaki ve cari açıktaki yükselişi engellemek isteyen AK Parti iktidarı yeni bir adım attı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına kota uygulama kararı aldı.

Karar, Borsa İstanbul tarafından aracı kurumlara iletildi. Türkiye’nin işlenmemiş altın ithalatı, ocak-temmuz döneminde yıllık yüzde 180,4 artarak 19,4 milyar dolara yükselmişti.

“Kota yerine İnsanların neden altın aldığı sorgulanmalı”

Altın ithalatına ‘kota’ uygulamasına getirilmesine de değinen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “İthalata kota koymak yerine insanların neden altın aldığını sorgulamalı. İnsanlar faizin baskılandığı yerde kendilerini enflasyondan korunmak için değişik enstrümanlara yöneliyorlar. Enflasyon kötülüklerin anasıdır. Onu yok etmeden, sonuçlarıyla mücadele etmek yanlıştır.” ifadelerini kullandı.