Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın fiyatlarında yeni tahmin: Tarih ve saat verildi

Altın fiyatları yatırımcıların yakın takibindeyken, bugün ve yarın art arda açıklanan veriler piyasanın ilgi odağı oldu. İlk olarak ABD ÜFE verileri yayınlanacak, daha sonra da Fed Başkanı Powel, bir konuşma yapacak. Yarın altın fiyatları için kritik gün. ABD enflasyonu nisan ayında belli olacak Peki altın fiyatı tahmini ne? Uzmanlar bütün bu gelişmeleri saat saat yorumluyor. Altınla ilgili tüm senaryoları açıklıyorlar. Detaylar burada..

Yayın Tarihi: 16.05.2024 07:44
Güncelleme Tarihi: 16.05.2024 07:44

Altın fiyatlarında yeni tahmin: Tarih ve saat verildi

Altın fiyatları için en önemli iki gün! ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geleceğe yönelik politikalarına ilişkin belirsizlikler piyasada fiyatlamayı zorlaştırmaya devam ederken, artık tüm gözler Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözlü yönlendirmesinde.

ENFLASYONDA ENDİŞE YARATAN SEVİYE

ABD ekonomisinin bugünden itibaren açıklanacak enflasyon verisinden beklenen sinyallerin piyasalarda volatiliteyi artırması beklenirken, New York Fed'in dün Nisan ayında açıkladığı tüketici beklentileri anketinin sonuçları, ülkede endişeleri artıyor. Ankete göre gelecek 12 aya ilişkin ortalama kısa vade enflasyon beklentisi Nisan ayında 0,3 puan artarak %3,3'e yükseldi. Bunun sonucunda tüketicilerin yakın vadeli enflasyon beklentileri Kasım 2023'ten bu güne en yüksek seviyesine ulaşırken, önümüzdeki üç yıllık ortalama enflasyon beklentileri aynı dönemde %2,9'dan %2,8'e düşerken, beş yıllık ortalama enflasyon beklentileri %2,6'dan %2,8'e yeniden yükseldi.

Altın fiyatlarında yeni tahmin Tarih ve saat verildi

YATIRIMCILAR POWELL'İN AÇIKLAMALARINA ODAKLI

Analistler, artan enflasyon beklentileri ve Fed yetkililerinin temkinli duruşunun piyasadaki risk iştahını olumsuz etkilediğini, mevcut tüketici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinin ve aynı zamanda Fed Başkanı Powell'ın saat 17:00'deki açıklamasının yatırımcıların kararlarını etkileyebileceğini belirtti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yarın saat 15.30'da açıklanacağını belirten analistler, bu verinin ardından Fed'in bir sonraki aşamaya ilişkin yol haritasıyla ilgili soru işaretlerinin rahatlayabileceğini ifade etti.

FED, FAİZ İNDİRİMİNİ SONBAHARA ERTELEDİ

Döviz piyasası Fed'in bu yıl faiz indirimine gitme ihtimalini %89 olarak öngörürken, Eylül ayı faiz indirimleri için öne çıkan bir dönem olmaya devam ediyor.

ALTININ SATIŞ FİYATI NE KADAR?

Altın fiyatlarında yeni tahmin Tarih ve saat verildi

üm bu gelişmelerin öncesinde altın fiyatlarında yatay seyir hakimdi. Altının ons fiyatı 2.338 TL, yurt genelinde gram cinsinden altının fiyatı 2.580 TL, çeyrek altının fiyatı 4.095 TL, Cumhuriyet altının fiyatı ise 16.684 TL olarak gerçekleşti.

GRAM ALTINDA ​​YIL SONU TAHMİNİ

Piyasa uzmanı Gökay Tuğsavrol, gram altına ilişkin yıl sonu beklentilerini açıkladı. Ayrıca bugün açıklanan ÜFE verileri sonrasında piyasanın nasıl tepki vereceği ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Piyasadaki durumun sakinleştiğini söyleyebiliriz. Yatırımcılara özellikle alım fırsatlarının ortaya çıkabileceğini söyledik. Kademeli olarak satın almanın daha iyi olacağını söyledik. Bunun şu anda para kazanan bir yatırımcı olduğunu görüyoruz. Piyasanın bugünkü ÜFE verilerine ilişkin olumlu beklentileri var. Bu da olumlu verilerin ardından bugün altın fiyatlarında hafif bir yükseliş görebileceğimize işaret ediyor. Bu fiyat artışları kısa sürede altın alıp satmak isteyenler için fırsatlar yarattı.

Ancak Temmuz ayı sonrası çok daha farklı bir ons altının kademeli olarak 2.550 ila 2.600 dolara ulaşmasını bekliyoruz. Piyasa fiyatının gram altının 3 bin lira civarında olmasını bekliyoruz. Yıl sonuna kadar gram altının 3.500 ila 4.000 gram arasında kalmasını bekliyoruz."

Diğer taraftan; Yarınki ABD Nisan ayı enflasyon açıklamasının ardından beklenenden iyi gelebilecek TÜFE verilerinin Fed'in faiz indirim tarihini uzatarak altın fiyatlarını daha da aşağı çekebileceğine dikkat çekiliyor.