Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın Fiyatları Yeni Rekor Kırıyor

Dünya genelinde altın fiyatları yatay bir seyir izlerken, Türkiye'de dolar kurunun artmasıyla yeni rekorlar kırılmaktadır. Gram altın yılın ilk 6 ayında en fazla kazandıran yatırım aracı olmuştur. Uzmanlar, altın fiyatlarının artmasında dolar kurunun etkili olduğunu belirtmektedir. Ayrıca düğün sezonunun başlamasıyla birlikte altına olan talebin arttığı da gözlemlenmektedir.

Yayın Tarihi: 05.07.2023 11:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın Fiyatları Yeni Rekor Kırıyor

Dünyada Altın Yatırımcıları İçin Yatay Seyir Devam Ediyor

Dünyada altın yatırımcıları için yatay bir seyir hakimken Türkiye’de artan dolar kurunun etkisiyle yeni rekorlar görünüyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı bin 915 dolar civarında alıcı buluyor. Gram altın ise bin 600 TL’yi geçerek yeni bir rekor kırdı.

Gram Altın Yılın İlk 6 Ayında En Fazla Kazandıran Yatırım Aracı

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, gram altın yılın ilk 6 ayında yatırımcısına en fazla kazandıran yatırım aracı olmayı başardı. Uzmanlar yükselişin devamını beklerken altın fiyatlarının artışında dolar kurunda yaşanan yükseliş etkili oldu. Ayrıca düğün sezonunun başlamış olmasıyla birlikte altına olan talebin artmış olması da fiyatları yukarı taşıyan etkenler arasında gösteriliyor.

Ons Altında Baskı Sürüyor

Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın, 1.618 TL ile yeni tarihi zirvesini görmesi sonrası 1.605 TL seviyelerinden alıcı buldu. Haziran ayı enflasyonu daha netleşmemiş olsa da ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 18 civarında olacağı tahmin ediliyor. Buna göre enflasyona karşı yatırımcısını en iyi koruyan yatırım aracı olarak yıl başından bu yana yüzde 46 artan gram altın ön plana çıkıyor.

Altın Fiyatlarının Geleceği

Altın fiyatları, küresel ekonomik koşullar kötüleşirken bir miktar güvenli liman talebinden yararlanarak 2023'ün ilk yarısında yüzde 5 arttı. Sarı metal mayıs ayında rekor seviyelere yükselirken, o zamandan beri ABD faiz oranlarının artması beklentisiyle bu kazanımlarının büyük bir kısmından vazgeçti. Analistlere göre, altının 1900 dolar civarındaki tutunuşu, Fed’in daha fazla faiz artırıma gideceği endişesinden zora girebilir.

Gram Altının Geleceği

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının kısa vadede geri çekilme öngördüğünü belirtiyor. Dolar/TL kurunun seviyesine bağlı olarak gram altının 1550 TL seviyesine kadar gerileyebileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, gram altının yılsonuna kadar 1.750-1.800 TL aralığını test edebileceğini düşünüyor.

Ons Altının Geleceği

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, ons altında satış baskısının devam ettiğini belirtiyor. Gram altının ise 1550-1650 TL bandında yatay hareket etmesi bekleniyor. 1550 TL altında alım fırsatı doğabileceği ve 1650 TL üzerine çıkmanın zor olabileceği ifade ediliyor.