Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın fiyatları için Hatice Kolçak'tan şaşırtıcı tahmin

Ekonomist Hatice Kolçak, altın fiyatları için 400 lira yükseliş tahmininde bulundu. Kolçak'a göre, altın yatırımı için hala fırsatlar var.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 12:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın fiyatları için Hatice Kolçak'tan şaşırtıcı tahmin

Altın sahipleri için alarm zilleri çalıyor! Hatice Kolçak'tan şaşırtıcı tahmin: 400 lira yükseliş kapıda!

Kanıtlanmış başarılarıyla kendi adından söz ettiren ekonomist Hatice Kolçak, en son tahminlerini halkın bilgisine sundu. Hatice Kolçak'ın bu bilgilendirmelerine geçmeden önce, piyasalara bir göz atalım.

Altın, çoğunlukla ekonomilerin hız kaybettiği dönemlerde, bireylerin tasarruflarını biriktirdiği bir korunak olarak görülür. Özellikle enflasyonun tırmandığı ve TL'nin dolar karşısında hızlıca değer kaybettiği dönemlerde, tasarruf sahiplerinin aklını meşgul eden tek bir mesele vardır.

Bu tarihi zirve fiyatlarından altın alınır mı?

Yapılan bir habere göre, günümüzde yüksek fiyatlarla altın almak tamamen yanıltıcı bir hata olmayabilir, hatta muhtemelen doğru bir seçim olabilir.

Baxter, yatırımcıların altını uzun vadeli bir yatırım aracı olarak algıladığını ve güvenli liman niteliğinin, özellikle ekonomik piyasalarda durağanlık ve belirsizlik dönemlerinde ön plana çıktığını belirtirken, altın yatırımı için trenin hala kaçmadığını ifade ediyor.

ABD dolarının gücünü kaybediyor olması

Baxter'a göre genellikle ABD doları ve ons altın fiyatları arasında bir ters korelasyon bulunuyor. Yani, ABD doları değer kaybettikçe, altın fiyatları artıyor. Bu nedenle, 2023'ün ikinci yarısında diğer büyük para birimleri karşısında daha fazla değer kaybetmesi beklenen dolar, altın fiyatlarını destekleyebilir.

Küresel merkez bankalarının hızla altın alıyor olması

Üçüncü durum ise, küresel merkez bankalarının hızla altın alıyor olmasıdır. 2022'de merkez bankalarının yaklaşık 1.136 tonla 1967'den bu yana görülen en yüksek altın talebini karşıladığını belirten Baxter, 2023'ün ilk çeyreğinde bu talebin 228 ton ile devam ettiğine dikkat çekiyor.

Merkez bankalarının altın almasının bir başka nedeni ise, dolar, Japon yeni, Euro ve İngiliz sterlini gibi para birimlerinden uzaklaşmayı tercih etmeleridir.

Altın fiyatlarındaki yükseliş

Altın fiyatlarındaki yükseliş, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarını sürdüreceği beklentisi ile devam ediyor. Spot altın, cuma günü yüzde 0.1'lik bir artışla 1912,75 dolar/ ons seviyesine çıktı. Ancak hafta genelinde yüzde 0.3 oranında bir düşüş gösterdi.

Amerika merkezli yatırım bankasına göre, küresel ekonomilerin evrimleştiği nokta, altın için fırsatlar yaratmaya devam ediyor.

Hatice Kolçak'tan gram altın tahmini

Youtube kanalında gram altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hatice Kolçak, gram altında 400 liralık bir artış beklediğini söyledi.

Hatice Kolçak yaptığı açıklamada, "Ons altının ilk hedefi 1935'tir ama nefes alacağı seviyeler 1950'lerdir. Bireysel yatırımcı için bu seviye alım fırsatı yaratıyor. Eylül ve Ekim'den sonra yükseliş bekliyorum. Gram altında ise 1800-2000 lira arasında bir beklentim var" dedi.