Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın Fiyatları Fed Kararına Odaklandı

Küresel piyasalar, bugün Türkiye saati ile (TSİ) 21.00'de açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına ve ileriki dönemde uygulanacak para politikasına yönelik yol haritasına ilişkin vereceği ipuçlarına odaklandı. Jeopolitik risklere yönelik haber akışlarını takip eden altın fiyatlarının bugün Fed'den gelecek mesajlarla da yön bulması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 12:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın Fiyatları Fed Kararına Odaklandı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına ve para politikasına yönelik ipuçlarına odaklanan küresel piyasalar, altın fiyatlarının da bu mesajlardan etkilenmesini bekliyor.

Küresel piyasalar, bugün Türkiye saati ile (TSİ) 21.00'de açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına ve ileriki dönemde uygulanacak para politikasına yönelik yol haritasına ilişkin vereceği ipuçlarına odaklandı. Jeopolitik risklere yönelik haber akışlarını takip eden altın fiyatlarının bugün Fed'den gelecek mesajlarla da yön bulması bekleniyor.

FED FAİZ KARARI NE OLACAK?

Eylül ayında enflasyon oranının Fed'in yüzde 2'lik hedefinin önemli ölçüde ötesine geçerek yüzde 3,4'e ulaşmasının ardından, Federal Rezerv'in yaklaşan açıklamasının ve Başkan Jerome Powell'ın konferansının faiz oranlarının gelecekteki yönüne ışık tutması bekleniyor. Bankanın bu akşam politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

POWELL’IN MESAJLARININ SIRRI

Bu gelişme, analistlerin ufukta daha fazla politika sıkılaştırması olabileceğini öne sürmelerine yol açtı. Powell'ın geçen yılki 75 baz puanlık artışlar ve geçen yaz yaşanan zirve enflasyonla ilgili olarak "dikkatlice" ifadesini kullanması, politika ayarlamalarına yönelik temkinli bir yaklaşıma işaret ediyor. Powell'ın "devam et" ya da "harekete geç" gibi kelimeler kullanmasının da işaret ettiği üzere, bu durum devam eden politika duraklamasına rağmen gerçekleşiyor. Analistler, Fed açıklamasındaki "ek sıkılaştırmanın kapsamı" ifadesini, yeterince kısıtlayıcı bir parasal duruşun yakın olduğunu gösterebilecek herhangi bir değişiklik için yakından izleyecektir. Powell'ın "sabır" ifadesi ve Fed'in Eylül ayında politika faizini sabit tutma kararı, daha uzun bir faiz istikrarı dönemine işaret edebilir. Fed'in temkinli yaklaşımı, beklenenden daha yüksek enflasyon oranlarının damgasını vurduğu belirsiz bir ekonomik ortamda dikkatli bir şekilde yol aldığını yansıtıyor.

GRAM ALTIN FİYATI 1800 LİRANIN ALTINA ÇEKİLDİ

Altın fiyatları, Fed kararı öncesinde belirsizliğin artmasıyla daha düşüşe geçti. İsrail-Hamas savaşına ilişkin endişelerin azalması da yatırımcıların altın için daha düşük bir risk primi fiyatladığını gördü çünkü çatışmada büyük bir tırmanma olmaması, durumun potansiyel ekonomik etkisine ilişkin endişeleri azalttı. Çatışmaların başlaması sonrası altın fiyatları yüzde 8’in üzerinde artarken ons altındaki 2065 dolarlık rekora bir adım daha yaklaşılmıştı. Altının ons fiyatı bugünkü işlemlerde 1983-1994 dolar aralığında işlem görüyor. Dün rekor seviyesini 1836 liraya yükselten altının gram fiyatı, ons altına paralel hareket etmeyi sürdürüyor. Gram altın şu dakikalarda ise yüzde 1’e yakın düşüşle 1.800 liranın altına kadar çekildi.

Spot Piyasalarda Altın

Spot piyasalarda altın, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun etkisiyle geçen hafta Cuma günü, Mayıs ayından bu yana ilk kez 2 bin doların üzerine çıktıktan sonra bu hafta yönünü aşağı çevirdi. ABD istihdam maliyetlerinin 3. çeyrekte beklenmedik bir şekilde artmasıyla Salı gününü yüzde 0,6 düşüşle kapatan altın, haftanın 3. işlem gününde 1.980 dolar seviyelerinde yatay seyrediyor. Analistler Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmalarının yanı sıra ADP özel sektör istihdamı, ISM imalat sanayi PMI ve Jolts açık iş sayısı verilerine odaklandı. Swap piyasasında, Fed'in faizi sabit tutacağına ilişkin fiyatlamalar öne çıkarken, yıl sonuna kadar ise başka bir faiz artışına dair ihtimaller de fiyatlamalar içinde yer aldı. Öte yandan, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,92 ile son 16 yılın zirvesine yakın seyretmeye devam ederken, ABD hükümetinin yılın son çeyreğine ilişkin borçlanma programını açıklaması bekleniyor. Analistler, dördüncü çeyrek için hükümetin borçlanma planını halihazırda sınırlı da olsa düşürdüğünü ancak borçlanmanın hangi vadeler üzerinde ne miktarda yapılacağı konusundaki belirsizliklerin yatırımcıları temkinli olmaya yönlendirdiğini bildirdi.