Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın Almak veya Satmak İsteyenler Bu Detaya Dikkat

Altın almak veya satmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken faktörler ve uzman görüşleri.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 11:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Altın Almak veya Satmak İsteyenler Bu Detaya Dikkat

Altın Almak veya Satmak İsteyenler Bu Detaya Dikkat

Altın almak veya satmak isteyen bütün herkesi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Altın alıp satarken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Altın Yatırımı ve Faktörler

Altın, yüzyıllardır yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü bir varlık. Özellikle küresel ekonomik ve siyasi belirsizliklerin arttığı dönemlerde altına olan talep de artıyor. Son zamanlarda Ortadoğu bölgesinde yaşanan gerilimler, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, koronavirüs salgını gibi faktörler altın fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Altın, 2020 yılında tarihi zirvesini gördü ve yatırım getirisi yaklaşık %46’ya ulaştı.

Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Altın fiyatlarını etkileyen bazı faktörler şunlardır:

  • Dolar kuru
  • Enflasyon
  • Faiz oranları
  • Jeopolitik gerilimler

Altın Yatırımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Piyasa uzmanlarına göre altın fiyatlarının seyri için önemli olan ana faktör piyasaların algısı ve uluslararası konjonktür. Altın yatırımında başarılı olmak için piyasaları yakından takip etmek, doğru zamanda alım ve satım yapmak önemlidir. Ancak uzun vadeli düşünmek de faydalı olabilir. Altın, tarihsel olarak uzun vadede değer kazanan bir varlık olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle, elinizdeki altını hemen satmak yerine daha fazla yükseliş beklemek veya yeni alım yapmak istiyorsanız sabırlı olmak gerekiyor.

Altın Fiyatları

Bugün sabah itibarıyla ons altın 1877 dolar bandında işlem görürken, gram altın 1675 liradan işlem görüyor. Spot piyasada güncel altın satış fiyatları: Çeyrek altın 2895 lira, Yarım altın 5790 lira, Tam altın 11396 lira, Cumhuriyet altını 11535 lira ve Gremse altın 28578 liradan el değiştiriyor.

Uzman Görüşleri

Piyasa uzmanları, Ortadoğu bölgesindeki gerilimin altın fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Küçük yatırımcıların uzun vadeli düşünmesi ve fiyatların daha da yükselmesini beklemesi öneriliyor. Gram ve çeyrek altın sahiplerinin ise beklemeye geçtiği ve yükseliş beklentisi içinde olduğu görülüyor.