Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Almanya'da Sınır Dışı Yasa Tasarısı Kabul Edildi

Almanya'da kabine, İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın hazırladığı, iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerinin hızlandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısında, polisin arama yetkileri genişletilirken sınır dışı öncesi gözaltı merkezine yerleştirilmiş kişilerin gözaltı süresinin 10 günden 28 güne çıkarılması da öngörülüyor.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 20:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Almanya'da Sınır Dışı Yasa Tasarısı Kabul Edildi

Almanya'da Sınır Dışı Yasa Tasarısı Kabul Edildi

Almanya'da kabine, İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın hazırladığı, iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerinin hızlandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısında, polisin arama yetkileri genişletilirken sınır dışı öncesi gözaltı merkezine yerleştirilmiş kişilerin gözaltı süresinin 10 günden 28 güne çıkarılması da öngörülüyor. Bu uygulama ile hakkında sınır dışı kararı verilmiş kişilerin kaçmasının engellenmesi amaçlanıyor. Yasanın asıl amacının insan kaçakçılarının daha hızlı şekilde sınır dışı edilebilmesini sağlamak olduğu belirtiliyor.

Resmi verilere göre, Almanya'da yılın ilk yarısında hakkında sınır dışı kararı verilmiş 279 bin 98 kişi bulunuyordu. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre eylül sonunda bu sayı 255 bine geriledi. Bu kişilerden 205 bininin 'müsamaha belgesine (duldung)' sahip olduğu ve bu nedenle sınır dışı edilemeyeceği belirtiliyor. Bakanlık, bu sene eylül ayı sonuna kadar 12 bin kişinin sınır dışı edildiğini açıkladı.

TEMEL HAKLARIN KISITLANMASI ELEŞTİRİSİ

Öte yandan kabinenin üzerinde uzlaştığı sınır dışı yasa tasarısına koalisyon ortağı Yeşiller tepki gösterdi. Çok sayıda Yeşiller partili milletvekili tasarıyı 'geniş temel hak kısıtlamaları' içerdiği gerekçesiyle eleştirdi. Yeşiller Gençlik Kolları Eş Başkanı Katharina Stolla, Alman haber ajansı dpa'ya açıklamasında, 'Bu sınır dışı paketi bu şekilde geçmemeli. Paketin bazı bölümleri anayasaya aykırı ve geneli insanlık dışı' dedi.

Gelecek hafta, sığınmacıların istihdamını kolaylaştıran bir yasa tasarısının ele alınacağını ifade eden İçişleri Bakanı, kaçakçılara yönelik cezaların sertleştirilmesinin de yakında gündeme alınacağını vurguladı.