Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Almanya'da Kürtler Hakkında Yapılan Özel Araştırmanın Sonuçları

Almanya'da yaşayan Kürtler hakkında yapılan özel araştırmanın sonuçlarına göre, Alman medyası genellikle Kürtleri suç ve şiddetle ilişkilendiriyor. Araştırmaya katılanların tümü ırkçılık ve ayrımcılık deneyimi yaşadığını belirtmiş ancak bu deneyimler genellikle görünmez kalıyor. Almanya'da 1.3 milyon Kürt yaşamaktadır ve Kürtler genellikle batı federal eyaletlerindeki büyük şehirlerde yaşamaktadır.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 20:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Almanya'da Kürtler Hakkında Yapılan Özel Araştırmanın Sonuçları

Prof. Dr. Çinur Qaderi ve Prof. Dr. Esther Almstadt, Almanya'daki Kürtleri araştırdı

Gazetecilere yönelik hizmet platformu olan MEDIENDIENT ENTEGRASYONU için “Kürt toplumu hakkında ne biliniyor? Almanya'da ırkçılıkla ilgili ne gibi deneyimleri var ve medya Kürtler hakkında nasıl haber yapıyor?” gibi başlıklar altında yapılan özel araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma, yıllardır bu ülkede yaşayan ve Almanya’ya göç etmiş en büyük toplumu oluşturan Kürtler hakkında çok az şey bilindiği gerçeğini gözler önüne serdi.

Alman medyasın Kürtleri nasıl görüyor?

İlk bakışta araştırmanın sonuçları şöyle:

  • Almanya'da tahminen 1,3 milyon Kürt yaşıyor. Bu Kürtleri Almanya'daki en büyük göçmen gruplarından biri haline getiriyor.
  • Araştırmaya katılanların tümü Almanya'da Kürtlere yönelik ırkçılık ve ayrımcılık deneyimi ile karşılaştıklarını bildirdi. Ancak Kürtlerin yaşadığı bu deneyim büyük ölçüde görünmez kalıyor.
  • Alman ana akım medyası çoğunlukla Almanya'daki Kürtlerin suç ve şiddetle bağlantılı olduğunu haber yapıyor. Kürtleri “şeytan, suçlu, zalim” diye gösteren akıma karşı onları “melek” diye tarif eden ve” topluma iyi adapte olarak umut aşılayan” şeklinde tanımlayan başka bir akım daha var.

Almanya'da 1.3 milyon Kürt yaşıyor

Bochum Evangelische Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Esther Almstadt, “Medya okurlarına Kürtlerin bir suç örgütünün üyeleri olduğu resmi veriliyor. Suçları etik gerekçelerle tanımlarken ‘ilkel’ terimi kullanılıyor. İkinci nokta ise Kürtlerin entegrasyon ve uyum arzusu içinde olduğu bir tablo çiziliyor ki bu da Kürtlerin ırkçılık ve yapısal yıldırmalara karşı ısrarcı olmalarından kaynaklanıyor” dedi.

Almanya'da Kürtler nasıl ve nerede yaşıyor?

Kürtler batı federal eyaletlerindeki büyük şehirlerde, mümkünse kendi bölgelerindeki akraba veya topluluklara yakın yaşamayı tercih ediyor. Genellikle el işlerinde ve küçük işletmelerde, özellikle ticaret ve hizmet sektöründe çalışıyorlar. Yeni kurulan şirketler genellikle seyahat acentelerinden ulaşım şirketlerine, marketlerden güzellik salonlarına ve kuaförlere kadar aile tarafından işletilen işletmelerdir. Ayrıca bir çok seçkin akademik profesyonel ve sanatçı da var.