Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Almanya'da Enflasyon Ağustos Ayında Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin Ağustos ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da Temmuz’da yüzde 6,2 olan yıllık enflasyon, Ağustos’ta yüzde 6,1’e geriledi. Piyasalarda beklenti enflasyonun yüzde 6’ya inmesi yönündeydi. Ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise yüzde 0,3 arttı. AB uyumlu TÜFE de Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 6,4 yükseldi. Almanya da enerji ve gıda, aylardır en büyük fiyat belirleyici olarak öne çıkarken, gıda fiyatları, Ağustos’ta enflasyonun en büyük itici gücü olmaya devam etti. Gıda fiyatları Ağustos’ta bir yıl öncesine göre yüzde 9 ve enerji ürünleri yüzde 8,3 artış gösterdi. İthalat fiyatlarında 1987’den beri en sert düşüş Bu arada, ayrı veri olarak, Almanya’da Temmuz’da ithalat fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 düşerek 1987 den bu yana en sert düşüşünü gösterdi. Analistler, düşen ithalat maliyetlerinin tüketici fiyatlarını da etkileyeceğini tahmin ediyor. Alman

Yayın Tarihi: 30.08.2023 17:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Almanya'da Enflasyon Ağustos Ayında Geriledi

Almanya'da Enflasyon Ağustos Ayında Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin ağustos ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da temmuzda yüzde 6,2 olan yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 6,1’e geriledi. Piyasalarda beklenti enflasyonun ağustosta yüzde 6’ya inmesi yönündeydi.

Aylık Bazda Artış

Ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise yüzde 0,3 arttı. AB uyumlu TÜFE de ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 6,4 yükseldi.

Gıda Fiyatlarındaki Artış

Almanya'da enerji ve gıda, aylardır en büyük fiyat belirleyici olarak öne çıkarken, gıda fiyatları, ağustosta enflasyonun en büyük itici gücü olmaya devam etti. Gıda fiyatları ağustosta bir yıl öncesine göre yüzde 9 ve enerji ürünleri yüzde 8,3 artış gösterdi.

İthalat Fiyatlarında Düşüş

Almanya’da temmuzda ithalat fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 düşerek 1987'den bu yana en sert düşüşünü gösterdi. Analistler, düşen ithalat maliyetlerinin tüketici fiyatlarını da etkileyeceğini tahmin ediyor.

Ekonomik Zorluklar

Alman ekonomisi, yaşanan krizler ve yüksek enflasyonla artan faizler nedeniyle büyüme zorlukları yaşıyor. Yavaşlayan küresel büyüme, sanayi üretimindeki düşüş ve tüketicilerin yükselen enflasyonla baş etme çabası da Alman ekonomisini olumsuz etkiliyor.