Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Almanya Fabrika Siparişleri Haziran Ayında Beklenmedik Şekilde Arttı

Almanya İstatistik Bürosu (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre, haziran ayında takvim mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle siparişler bir önceki aya göre yüzde 7 arttı. Piyasa beklentisi siparişlerde yüzde 1,5 düşüş olacağı yönündeydi. Almanya fabrika siparişleri Haziran ayında beklenmedik bir şekilde üç yılın en büyük artışını kaydetti.

Yayın Tarihi: 04.08.2023 13:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Almanya Fabrika Siparişleri Haziran Ayında Beklenmedik Şekilde Arttı

Almanya İstatistik Bürosu (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre haziran ayında takvim mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle siparişler bir önceki aya göre yüzde 7 arttı.

Piyasa beklentisi siparişlerde yüzde 1,5 düşüş olacağı yönündeydi. Mayıs ayı için siparişler yüzde 6,4 artıştan yüzde 6,2 artışa revize edildi. Üç ay ortalaması için gelen siparişler nisandan, hazirana kadar dönemde bir değişiklik göstermedi.

Yeni siparişler sermaye mallarında yüzde 9,9, ara mallarda yüzde 2,2, tüketim mallarında yüzde 7,7 artış gösterdi. Aynı ayda takvim etkisinden arındırılmış bazda yeni siparişler 2022 yılı Haziran ayına göre yüzde 3 daha fazla gerçekleşti. Bir önceki ay yıllık bazda yüzde 4,3 düşüş yaşanmıştı. Yurt içi siparişler bir önceki aya göre yüzde 2 düşerken, yurt dışı siparişler yüzde 13,5 arttı. Euro Bölgesi'nden gelen yeni siparişler yüzde 27,2 yükseldi.

Almanya fabrika siparişleri Haziran ayında beklenmedik bir şekilde üç yılın en büyük artışını kaydetti.

Bu artış, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin istikrar kazandığına işaret etti. Düşüş yönündeki tüm tahminlere karşın, fabrika siparişleri Mayıs ayına göre yüzde 7 arttı, Talep büyük siparişlere bağlı olarak artarken bu siparişlerin olmaması halinde yüzde 2,6 lık düşüş gerçekleşecekti. Rakamlar iyileşmeye işaret etse de, aynı zamanda Mart ayındaki yüzde 10,9 luk düşüşün ardından telafi edilmiş olan bir toparlanmayı da yansıtıyor.

Öte yandan üç aylık bazda siparişler yalnızca yüzde 0,2 arttı. İstatistik ofisinin açıklaması, havacılık sektöründeki büyük bir siparişe işaret etti. Haziran ayında Airbus SE, 902 uçak siparişi aldı. Dünyanın en büyük uçak üreticisinin Hamburg'da Almanya'nın geri kalanına yayılmış daha küçük birimleri olan büyük bir fabrikası bulunuyor.