Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akromegali: Dev Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akromegali, büyüme hormonunun aşırı salgılanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın sinsi ilerlemesi nedeniyle tanısı genellikle hastalık ilerledikten sonra konulur. Akromegali, birçok sağlık sorununa yol açabilir ve tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşürebilir.

Yayın Tarihi: 11.10.2023 17:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Akromegali: Dev Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akromegali Nedir?

Akromegali, büyüme hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın sinsi ilerlemesi nedeniyle tanısı genellikle hastalık ilerledikten sonra konulur. Akromegali, hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, artrit ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir.

Akromegali Belirtileri

Akromegalinin belirtileri arasında yüzde değişiklik, el ve ayaklarda büyüme, görme bozukluğu, baş ağrısı, hipogonodal semptomlar ve artrit yer alır. Diyabet veya glikoz toleransı olan kişilerde akromegali riski artar. Diş ve çene problemleri de akromegali belirtileri arasında sayılabilir.

Akromegali Tedavisi

Akromegali tedavisinde cerrahi, tıbbi ve radyoterapi yöntemleri kullanılır. Cerrahi müdahale, tedavinin ilk seçeneği olarak tercih edilir ve mikroadenomlarda yüksek remisyon oranları sağlanır. Tıbbi tedavi ve radyoterapi ise cerrahi müdahaleye yanıt vermeyen veya cerrahiye uygun olmayan durumlarda kullanılır.